U maniru lošeg tabloidnog novinarstva

Umjesto kvalitetnog informisanja, publici je, u konkretnom slučaju, ponuđen prilog urađen u maniru lošeg tablodnog novinarstva.
U maniru lošeg tabloidnog novinarstva_632bb79129317.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prijatelja mi je skrenuo pažnju na prilog objavljen na portalu RTCG 15. 09. 2022. u 19:50, u kome se novinar Marko Vešović javlja iz Istanbula sa lokacije na kojoj je ubijen  navodni šef jednog od kriminalnih crnogorskih klanova i zamolio me da mu objasnim da li je taj prilog korektno urađen sa rofesionalnog stanovišta.

Sa žaljenjem moram odmah da konstatujem da prilog predstavlja još jedno drastično odstupanje od onoga što je uloga nezavisnih nacionalnih javnih medija, a to je da “da zadovolje potrebe građana Crne Gore za kvalitetnim informativnim, obrazovnim, kulturno-umjetničkim, zabavnim programima…”, kako piše u Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

Umjesto kvalitetnog informisanja, publici je, u konkretnom slučaju, ponuđen prilog urađen u maniru lošeg tablodnog novinarstva. U prilogu, zbog koga se poteglo čak do Istanbula, nijesmo čuli ništa drugo do recikliranja već objavljenih informacija, ali smo vidjeli novinara na ‘mjestu zločina’ i čuli kako je nešto pitao slučajnog prolaznika čiji odgovor nema nikakve veze sa temom.

Ne želim ovdje da poučavam o tome kako bi novinar nacionalne javne televizije – kad se već obreo u ‘Stambolu na Bosforu’ – trebao da izvještava o događaju koji se već zbio, ali ne mogu propustiti da javno postavim nekoliko pitanja u vezi u vezi sa ovim.
–  Ko je odobrio službeni put novinaru Marku Vešoviću u Istanbul i kakav je novinarski zadatak dobio?
–   Ko je urednik koji je pogledao prilog i odobrio njegovo objavljivanje?
– Koliko je RTCG koštao odlazak “ekipe Portala RTCG” u Istanbul?

Odgovori na ova javno postavljena pitanja su važni, kako bi stručna i laička javnost dobila uvid u način funkionisanja RTCG, odnosno TVCG, što bi, pored ostalog, predstavljalo i doprinos medijskom opismenjavanju građana i građanki. Građanima i građankama bi, takođe, ti odgovori pomogli da shvate kako se troši novac koji oni izdvajaju da bi bili kvalitetno informisani, edukovani i zabavljeni.

Kao neko ko se bavio i još uvijek povremeno bavi obukom novinara, zahvalan sam na ovom predlošku jer je dobar primjer za pokazivanje kako ne treba raditi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.