Mizeran potez

Neprihvatljivo i zabrinjavajuće je da čak i oni malobrojni mediji, koji su se za temu zainteresovali, nisu mogli dobiti nikakve validne informacije.
Studenti i rektorka, septembar 2019, foto: Blokada rektorata
Studenti i rektorka, septembar 2019, foto: Blokada rektorata
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evropsku asocijaciju univerziteta čini više od 800 univerziteta iz pedesetak evropskih zemalja. Zbog impresivnog broja naučnih institucija koje okuplja i ne manje impresivnog autoriteta mnogih naučnika i istraživača koji u okviru tih institucija deluju, asocijacija uživa veliki ugled i ima vrlo značajnu ulogu u oblikovanju visokog obrazovanja i naučnih istraživanja u Evropi, a samim tim i u svetu.

I to je dovoljan razlog da za svaku zemlju u Evropi eventualni izbor ljudi iz njene sredine na vodeće funkcije u asocijaciji predstavlja prestižnu stvar. To važi za sve zemlje, a pogotovo za one čiji se najveći i najugledniji univerzitet, kao naš, grčevito bori da sačuva mesto bar među prvih 500 na Šangajskoj listi.

Zbog toga je, čak i u uslovima naše žalosne medijske scene, teško shvatljivo da je pažnji naših medija gotovo potpuno promakla vest da je neko iz Srbije mogući kandidat za predsednika Evropske asocijacije univerziteta. Ovo posebno s obzirom na informaciju koja predstavlja vredan kompliment i za kandidata i za zemlju – profesorku Ivanku Popović, bivšu rektorku Beogradskog univerziteta, za ovu prestižnu i važnu funkciju predložile su čak tri inostrane konferencije univerziteta – Austrije, Mađarske i Slovenije.

Javnost je uskraćena za tu objektivno lepu informaciju pa je potom, konsekventno, u istoj meri, uskraćena i za još jednu, ružnu, bizarnu, grotesknu pa zato, makar na neprijatan način, još interesantniju informaciju.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) uskratio je podršku kandidaturi Ivanke Popović za predsednika Evropske asocijacije univerziteta (EUA)! A o razlozima takvog ishoda glasanja na Rektorskom savetu KONUS-a javnost ne zna ništa. Neprihvatljivo i zabrinjavajuće je da čak i oni malobrojni mediji, koji su se za temu zainteresovali, nisu mogli dobiti nikakve validne informacije. Baš niko od više članova Rektorskog saveta KONUS-a kojima su se obraćali nije želeo da govori o tome, a ni od administracije Rektorata Univerziteta u Beogradu nisu dobili bilo kakvo objašnjenje.

Pre ovakve odluke nije se moglo čuti baš ništa što bi na bilo kakav način, sa stanovišta interesa i univerzitetske zajednice i države, dovodilo u pitanje više nego logičnu podršku kandidaturi profesorke Popović. Ona uostalom već obavlja važnu funkciju, u EUA, u vreme dok je još bila rektorka Univerziteta u Beogradu, izabrana je za člana Izvršnog odbora EUA za period od 2021. do 2025. godine. A da je obavlja vrlo uspešno govori kandidatura iza koje stoje tri inostrane članice asocijacije.

U takvim okolnostima, neizbežno se nameće zaključak da iza apsurdne odluke Rektorskog saveta KONUS-a da uskrati podršku kandidaturi ličnosti iz sopstvene sredine, stoji sraman, nedopustivo neprincipijelan politički uticaj vlasti.

Jer profesorka Popović je kao rektorka do kraja sprovela postupak u kome je utvrđeno da je doktorat ministra Malog plagijat. I mada je Senat Univerziteta u Beogradu doneo jednoglasnu odluku o poništavanju ministrovog doktorata ipak je vlast, čiji je ministar istaknuti predstavnik, kao glavnog „krivca“ markirala profesorku Popović.

Nominacije kandidata za novog predsednika EUA biće objavljene do kraja oktobra, a izbor predsednika će biti u aprilu iduće godine, na Generalnoj skupštini EUA. Nisam siguran, ali nije isključeno da sudbina kandidature, bar načelno, ne zavisi od podrške matične rektorske konferencije. Međutim, nažalost, odsustvo te podrške je sasvim sigurno ozbiljan hendikep.

Uveren sam da je svakom dobronamernom jasno da je i sama kandidatura naše profesorke lepo priznanje, a da bi njen izbor za predsednicu EUA bio nešto dobro i korisno ne samo za univerzitetsku zajednicu, nego i za zemlju u celosti.

I nezavisno od toga koliko je to (ne)realno, jako želim da profesorka Popović krajem ove godine bude potvrđeni kandidat za funkciju Predsednika EUA, a pogotovo da potom, na proleće sledeće godine, bude i izabrana na tu funkciju. Ali čak i pod pretpostavkom da se to zaista dogodi, ni zadovoljstvo koje bi mi priuštilo ne bi otklonilo mučan utisak koji je na mene ostavila odluka Rektorskog saveta KONUS-a i uverenje da je ta odluka bila bukvalno mizeran potez.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.