Morska Lasta ili Plavi Zmaj

Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.
Glaucus atlanticus, Morska Lasta ili Plavi Zmaj_632d27af98a98.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.

Morska lasta ili plavi zmaj je morski puž golać. Poznat jei pod nazivima: plava morska cevčica, morski puž zmaj. Prilagodio se životu na površini mora. Pluta morem leđima okrenutim prema dole. Nalazi se u umerenim i tropskim okeanima i morima. Pronađen je uz istočnu i južnu obalu Afrike, istočnu obalu Australije i Mozambika, a može se naći i u vodama Evrope.

Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.

Morska lasta se hrani drugim, većim mekušcima, čak i veoma otrovnim, jer je u mogućnosti da skuplja i čuva otrov za sopstvene potrebe.Otrov koncentriše na vrhovima svojih tanjušnih “prstiju” i obzirom da ga koncentriše na tako malom mestu može da proizvede moćniji i smrtonosniji ubod od vrsta kojima se hrani.

Uz pomoć komore ispunjene gasom u njegovom stomaku, ova morski puž golać pluta na morskoj površini leđima na dole. Gornja strana (odnosno donja kod drugih puževa) obično ima plavi ili plavo – beli kolorit. Donja strana je u potpunosti srebrno plava. Ove moje omogućavaju mu da se savršeno “maskira” i zaštiti od predatora sa svih strana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.