Za dijasporu poseban sajt

Licima koja žive u inostranstvu biće omogućeno da putem web aplikacije, u periodu od 1. do 31. oktobra, popune on –line upitnik.
POPIS: Za dijasporu poseban sajt, podatke mogu dati i članovi domaćinstava_632a6710763fc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Posebna internet stranica za popis dijaspore bit će aktivirana 1. oktobra 2022. godine, a stranici će se pristupati sa sajta Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs rečeno je Agenciji SANA u ovoj instituciji.

Kako je pojašnjeno, za lica koja žive u inostranstvu („dijaspora“) biće sprovedeno on-line istraživanje pod nazivom „Istraživanje o licima koja žive u inostranstvu, a porijeklom su iz Republike Srbije“. Naime, licima koja žive u inostranstvu biće omogućeno da putem web aplikacije, u periodu od 1. do 31. oktobra, popune on –line upitnik koji sadrži osnovna demografska, migratorna, etnokulturalna, obrazovna i dr. pitanja.

Na pitanje da li ukućani mogu dati podatke za nekog člana porodice koji u trenutku kada ih je popisivač posjetio nije tu, iz Republičkog zavoda za statistiku poručeno da popis stanovništva, podatke o odsutnim članovima domaćinstva (bez obzira da li se ta lica nalaze u drugom mjestu u Republici Srbiji ili u inostranstvu) daju članovi domaćinstava koji su prisutni u vrijeme sprovođenja popisa, odnosno oni koji žive na datoj adresi.

Građani kada ih popisivač posjeti treba da kod sebe imaju neki dokument sa jedinstvenim matičnim brojem (ličnu kartu, pasoš, izvod iz matične knjige rođenih i sl). Građani nisu dužni da daju na uvid popisivaču bilo koji dokument, već mogu da pročitaju JMBG iz nekog dokumenta ili da ga izdiktiraju popisivaču ako znaju napamet, ističu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.