Intel šalje „Celeron“ i „Pentium“ u penziju

Celeron i Pentium imena su već decenijama sinonimi za low-end procesore, a praktične razlike između njih za prosečnog korisnika nisu mnogo vidljive.
Intel šalje „Celeron“ i „Pentium“ u penziju_632a4a181d32d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Intel skoro 30 godina koristi brendove „Celeron“ i „Pentium“ za svoje proizvode nižeg ranga. Oni se i danas nalaze, uglavnom u laptop računarima.

Međutim, kompanija je odlučila da u budućnosti ukine oba brenda, pa će low-end procesori za laptop računare ubuduće nositi ime „Intel Processor“. Promena će postati aktivna tokom 2023. godine, a pomoći će Intel-u da pojednostavi označavanje linija svojih procesora.

Za sada nema informacija da li će Intel tu praksu primeniti i kod desktop procesora, posebno pošto se zna da su najnoviji Celeron i Pentium modeli predstavljeni ove godine. Jedino je sigurno da neće predstavljati nove desktop procesore pre drugog kvartala sledeće godine.
Moramo da kažemo da ova odluka nije (pre)veliko iznenađenje.

Celeron i Pentium imena su već decenijama sinonimi za low-end procesore, a praktične razlike između njih za prosečnog korisnika nisu mnogo vidljive. Za njih je uglavnom bilo dovoljno da znaju da li u imenu procesora piše „Core“ ili ne, i po tome su mogli da znaju da li je u računar ugrađen procesor više ili niže klase.

Uostalom, korisnici koji žele laptop niže klase, ne razmišljaju mnogo o tome koji procesor je unutra, već kolika je cena računara, pa stoga ni isticanje pomenutih brendova nije od krucijalnog značaja prilikom kupovine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.