Predstavljene liste za nacionalne savjete Roma i Aškalija

Te dvije liste će imati podršku Stranke pravde i pomirenja i na predstojećim izborima ćemo se založiti da te dvije liste imaju što veći broj glasova.
Predstavljene liste za nacionalne savjete Roma i Aškalija_632915ad24ab6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je press konferencija na kojoj su svoje liste za predstojeće izbore Nacionalnih savjeta nacionalnih manjina predstavili Romi i Aškalije. Stranka pravde i pomirenja je već ranije najavila da će dati svoju nesebičnu podršku ovim listama.

Nosilac romske liste koja nosi naziv „Za jedinstvo Roma Srbije“ Ibro Idić poručio je Romima zbog čega trebaju podržati ovu listu na predstojećim izborima za Nacionalne savjete nacionalnih manjina.
„Poštovana braćo Romi, htio bih da vas podsjetim da je za dan 13. novembar zakazan za izbor nacionalnih savjeta. Između njih je također izbor nacionalnih savjeta Roma Srbije. Ja, Ibro Idić, zadužen sam kao nosilac liste za jednistvno Roma Srbije. Htio bih da vam kažem da ova lista sadrži više od dvije trećine mladih fakultetski obrazovanih Roma kao i magistre i doktore političkih nauka. Htio bih da se zahvalim predsjedniku gospodinu Usami Zukorliću i njegovoj stranci za veoma jaku podršku.“

Nosilac lista Aškalijske nacionalne manjine koja nosi naziv „Za napredak Aškalija“ Muhamed Behrami istakao je važnost učestvovanja Aškalija na ovim izborima.
„Želio bih ovu priliku da iskoristim i da pozovem sve pripadnike Aškalijske nacionalne manjine da podrže listu „Za napredak Aškalija“ koja će izaći na izbore zakazane za 13. novembar. Pozivam sve da se upišu u poseban birački spisak i podrže ovaj projekat. Ja sam nosilac liste, radili smo u nacionalnom savjetu 4 godine i mnogo nam je bitno da nacionalni savjet funkcioniše sa ljudima kojima je stalo do njihove zajednice, koji žele da rade za njihovo obrazovanje, za promovisanje kulture, informisanje i jezik. Također bih želio da se zahvalim Stranci pravde i pomirenja na čelu sa predsjednikom Usamom Zukorlićem koji je pružio punu podršku aškalijskoj zajednici na ovim izborima, nama je to od velike važnosti.“

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja je naglasio da je ovo multietnička stranka koja na izborima ima pored glasova Bošnjaka koji su većina, i veliki broj glasova Roma, Aškalija i drugih nacionalnih zajednica.
„Samim tim to nas je i preusmjerilo da mi na izbrorima za nacionalne savjete nacionalnih zajednica ne izlazimo samo na koloni bošnjačke nacionalne zajednice, već i drugih. Svi oni koji glasaju Stranku pravde i pomirenja imaju pravo da dobiju podršku Stranke pravde i pomirenja za ostvarivanje svojih nacionalnih interesa. Stranka pravde i pomirenja poziva sve Rome i Aškalije koji glasaju i koji podržavaju Stranku pravde i pomirenja da na predstojećim izborima za nacionalne savjete nacionalnih zajednica, Romi podrže listu „Za jedinstvo Roma Srbije“, a oni koji se izjašnjavaju kao Aškalije da podrže listu „Za napredak Aškalija“. Te dvije liste će imati podršku Stranke pravde i pomirenja i na predstojećim izborima ćemo se založiti da te dvije liste imaju što veći broj glasova. Da bi politiku Stranke pravde i pomirenja koja je politika za interes nacionalnih zajednica mogli sprovoditi i kroz te nacionalne savjete na isti način kao što ćemo se i mi Bošnjaci boriti za sprovođenje politike Stranke pravde i pomirenja kroz Bošnjačko nacionalno vijeće.“

Podsjetio je sve Rome i Aškalije i na predstojeći popis stanovništva.
„Pozivam sve one koji su Romi da se na predstojećem popisu tako i izjasne, da se ne libe da se deklarišu ono što jesu nacionalno, da se ne libe da svoju vjeru, naročito ako su po opredjeljenju muslimani, ističu da su muslimani i da govore romskim jezikom. Također pozivam sve one koji su nacionalno Aškalije da se ne libe da se na predstojećem popisu izjasne kao Aškalije, da ne upadaju u neke zamke gdje ih dijele na više kolona a ionako je ta nacionalna zajednica prilično malobrojna u Srbiji, da se hrabro izjasne ono što jesu, po vjeroispovjesti muslimani i maternji jezik albanski. Dakle, pozivam sve Rome, Aškalije i sve druge nacionalne zajednice da se na vrijeme dok je rok, upišu u poseban birački spisak, da bi mogli ostvariti svoje pravo glasa na izborima za nacionalne savjete. Zahvaljujem se ljudima koji su dio naše stranke i dio našeg pokreta, koji su imali povjerenja u Stranku pravde i pomirenja da politiku Stranke pravde i pomirenja sprovode među populacijom Roma i Aškalija.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.