Um caruje

Za mnoge životne probleme potreban je mozak, a ne samo mišići i jezik.
Ilustracija: Gunel Gasanova
Ilustracija: Gunel Gasanova
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Čuveni grčki basnopisac Ezop, u svojim Basnama, pripovijeda da su se vjetar i san prepirali ko je od njih jači. Na kraju su se složili da je pobjednik onaj koji uspije oteti pogaču iz ruke siromašnog dječaka.

Vjetar je prvi pokušao, puhao je bijesno i žestoko, nosio je dječaka i bacao ga na zemlju ne bi li ispustio pogaču, ali dječak je bio toliko gladan da je privio pogaču na prsa i smatrao je da je bolje da polomi kosti nego da ispusti pogaču iz ruku. Nakon mnogo očajničkih pokušaja, vjetar je odlučio da stane, jer nije bilo smisla više pokušavati.

A onda je došao red na san da okuša svoju snagu. San je mirno prišao dječaku i počeo mu nježno milovati glavu, i nije prošlo puno vremena a siromašni dječak je utonuo u duboki san i pogača mu je ispala iz ruke. Tada je san uzeo pogaču, podigao je visoko i rekao vjetru: ”Koji je od nas dvojice jači?” Vjetar je okrenuo leđa i, priznavši poraz, otišao svojim putem.

Za mnoge životne probleme potreban je mozak, a ne samo mišići i jezik, i mnogo ćeš naučiti ako primijetiš i shvatiš da oluja može uništiti brod, ali ne može odvezati čvor na užetu.

Smirenost, mudrost, blagost, strpljivost i uravnoteženost rješavaju probleme uz minimalnu štetu. Što se tiče brzopletosti, služenja lažima i demagogijom, sile i tvrdoglavosti, ako i riješe trenutačni problem, slomit će i povrijediti jednu od strana u sukobu. I onaj ko uvijek teži osvajanju pozicije, umjesto osvajanju ljudskih srca, na kraju će živjeti i umrijeti sâm.

Smirenost, blagost, strpljivost, mudrost i uravnoteženost, ako i ne riješe problem, barem ga neće pogoršati. A što se tiče sile, tvrdoglavosti, laži i demagogije, ako i riješe problem, dovest će do klonulosti duha i sijanja smutnje u društvu, a ako pak ne riješe trenutni problem, onda će ga povećati i pogoršati postojeće stanje.

Staloženost, mudrost i strpljivost su tajna igre i pobjede, zato se okiti ovim osobinama i ne brini za uspjeh i pobjedu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.