Povjerenje

"Volio bih da me podučiš onome što si u sebi govorio."
Ilustracija: Ilham Alshahab
Ilustracija: Ilham Alshahab
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prenosi se da se abasijski halifa Ebu Dža’fer el-Mensur naljutio kada je čuo da njegov rođak Dža’fer ibn Muhamed radi protiv njega, pa je obećao i zakleo se da će ga ubiti.

Halifa El-Mensur je naredio da ga dovedu kod njega. Kada su ga doveli, Dža’fer ibn Muhamed je šaputao neke riječi dok nije stao ispred halife, a zatim je nazvao selam, a halifa El-Mensur je ljutito rekao: “Neka ne bude na tebe Allahov mir i blagoslov, o Allahov neprijatelju! Zar radiš protiv mene usred mog kraljevstva?! Allah me ubio ako ja tebe ne ubijem!”Na to je njegov rođak rekao: ”Vođo pravovjernih, Sulejmanu, alejhi selam dato je što nikome nije dato, pa je bio zahvalan, Ejub, alejhi selam, je bio stavljen na veliko iskušenje, pa je bio strpljiv, Jusufu, alejhi selam, učinjena je velika nepravda, pa je oprostio. A ti si na stazi njihovog poslaničkog naslijeđa, i ti si najpreči da se ugledaš na njih.”

Ebu Dža’fer el-Mensur je za trenutak oborio glavu i razmišljao, a onda je podigao glavu i rekao: ”Priđi, o Ebu Abdullah! Zaista si ti moj najbliži i mnogostruki srodnik, i ti si bezazlen čovjek.”

Zatim se rukovao s njim, zagrlio ga i natjerao da sjedne pored njega, a onda su ugodno razgovarali. Nakon što su završili razgovor, halifa El-Mensur je naredio da mu donesu bogate darove, a zatim mu je dozvolio da ode.

Glavni stražar na El-Mensurovom dvoru se čudio ovoj brzoj halifinoj promjeni i kako je njegov bijes tako brzo splasnuo i nestao, pa je krenuo za čovjekom i rekao mu: “Tri dana te branim pred halifom i borim se za tebe. Vidio sam te kad si ušao i nešto šaputao, a zatim sam vidio kako se stvar završila u tvoju korist. Volio bih da me podučiš onome što si u sebi govorio.”

Dža’fer ibn Muhamed, rekao je: ”Svakako! Učio sam sljedeću dovu: ‘Allahu moj, čuvaj me Tvojim okom koje nikad ne spava, okruži me Svojom zaštitom kojoj ništa ne može naškoditi. Ja znam da ne mogu stradati dok si Ti moja nada. Koliko si mi samo blagodati podario na kojima sam Ti bio nezahvalan, a Ti mi ih, i pored toga, nisi uskratio! I sa koliko nedaća si me iskušao na kojima nisam bio strpljiv, a Ti me, i pored toga, nisi ostavio. Tebi se utječem od El-Mensurovog zla, jer Ti si Onaj Koji sve može!”’

(Izvor: Ibn Abdu Rabbeh el-Endelusi, El-‘Ikdul-ferid, poglavlje: Muhâtabetul-muluk, str. 32-33.)
‏⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.