‘Djeca neprijatelja’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
"Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje."
‘Djeca neprijatelja’ najbolji film Petog međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC_63228de7120aa.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ceremonijom i dodjelom nagrada u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo završen je Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Međunarodni žiri, koji čine priznati i iskusni stručnjaci u oblasti dokumentarističkog izražaja – filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

– Prije svega, želimo zahvaliti i pohvaliti organizatore festivala na selekciji intrigantnih i važnih filmova. Napominjemo da je odlična stvar to što će mnogi biti prikazani na Al Jazeeri, uz nadu da će i drugi emiteri uraditi isto. Sve su to, bez iznimke, filmovi koje vrijedi pogledati, naglasili su članovi žirija.

Nagrada za najbolji film Takmičarske selekcije – AJB DOC Main Award – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristi i reditelju filma Djeca neprijatelja koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije.

– Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Reditelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute  zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Ka svijetu slijepih autorice Julie Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao rediteljskim umijećem i senzibilitetom.

– Uprkos teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno, naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film Život za volanom.

– Ovaj film na vizualno izuzetno dopadljiv i opservacijski način predstavlja snažnu i emotivnu priču bugarskog kamiondžije Petra Dojčeva koji predstavlja hiljade jednakih nesretnih sudbina ljudi iz Istočne Evrope koji žive u sjeni konzumerizma, obrazložio je programski žiri Al Jazeere Balkans.

Specijalno priznanje dodijelili su Marcu Wieseu za film Ukradena zemlja.

– Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje specijalnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih kompanija koje u savremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti reditelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje, naveli su.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.