Turisti dočekani u Vakufskoj kući

Česme, sa klupama okolo i prvim svetiljkama u varoši,  predstavljale su okupljalište mladeži od davnina, i dugo su odolijevale i gasile žeđ putnika namjernika, iz lončića sa lancima privezanim za zid.
Turisti dočekani u Vakufskoj kući_631dd75ac7aee.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Grupa turista, islamskih vjernika, iz austrijskih gradova Beč i Grac, posjetila je dio islamskih kulturnih znamenitosti u Beranama, a medžlis (odbor) IZ Berane priredio im je doček u takozvanoj Vakufskoj kući.

Predsjednik medžlisa IZ Berane, Rifat Ličina, upoznao ih je sa istorijatom Vakufske kuće, koja je stara koliko i grad Berane, ili tek koju godinu manje. Podaci o njenoj gradnji razlikuju se u deceniju-dvije. Varoš je nikla 1862. godine, a ova kuća, kako neki pričaju, napravljena je samo godinu kasnije. Na tabli, na njoj, staroturskim pismom i jezikom upisana je, međutim,  hiljadu tristota godina po hidžri, odnosno 1883., i vjeruje se da je ovaj drugi datum tačniji.

Kuća je, kažu istorijski izvori, bila zadužbina Ahmed-hamdi paše, koji je posvetio svom rano preminulom sinu, jedincu. Ustvari, objekat je sagrađen zbog česama koje su značajnije i od same zgrade. O tome je govori i natpis na njoj – »česma Ahmed-hamdi paše 1300-te«. I zgradu i česme on je svojevremeno, prije povlačenja za Tursku, poklonio Islamskoj zajednici u ovom gradu. U njoj je, kasnije, sve do izgradnje džamije u naselju Hareme, u novije vrijeme, bilo sjedište jedinog beranskog imama.

Česme, sa klupama okolo i prvim svetiljkama u varoši,  predstavljale su okupljalište mladeži od davnina, i dugo su odolijevale i gasile žeđ putnika namjernika, iz lončića sa lancima privezanim za zid. Sve  do  sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada su presahle, bez preciznog objašnjenja. Vjeruje se da je urbanizacijom, izgradnjom stambenih zgrada u blizini i raznim prekopavanjima, negdje prekinuta izvorišna »žila«. Obnovi kuće i česama osim islamskih vjernika, obradovale su se i porodice koje su u periodu poslije Drugog svjetskog rata u njoj nalazile smještaj, kako muslimanske tako i pravoslavne. Stariji s pravom pričaju i prepričavaju kako Vakufska kuća pamti rađanja, dječiji plač i smijeh.

Danas se u njoj Islamska zajednica u Beranama organizuje dočeke visokih vjerskih zvaničnika i drugih gostiju. Osim prostorije za okupljanja, na spratu iznad, nalazi se vjerska biblioteka, kao i prostorije u kojima se može prespavati. Predsjednik Kulturno umjetničkog društva »Sebilj« iz Beča, Elvis Mujević, objašnjava da se među trideset turista vjernika, koji su uglavnom porijeklom iz Bosne, ali odavno žive u Beču i Gracu, uglavnom nalaze ljudi starije dobi i penzioneri.
»Ovo je drugi put da organizujemo posjete ovim krajevima. Obišli smo prethodno islamske istorijske znamenitosti u Novom Pazaru, a danas smo u Beranama, Plavu i Gusinju« – kazao je Mujević.

Turistički vodič iz Berana, Dražen Joksimović, objašnjava da se radi o vjerskom turizmu, koji lagano počinje da zaživljava i na ovim prostorima.

„Berane je grad multietničnosti i multikonfesionalnosti, i kada se radi o vjerskom turizmu ima šta da pokaže i pravoslavnim i islamskim vjernicima, kao i svim drugim turistima“ – kazao je Joksimović.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.