Stručni tim će utvrditi stanje u Đalovića klisuri

Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine.
Stručni tim će utvrditi stanje u Đalovića klisuri_631c869e9b8d1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Agencija za zaštitu životne sredine formiraće stručni tim koji će, u cilju očuvanja prirodnog dobra, neposrednim pregledom lokacije utvrditi zatečeno stanje u Đalovića klisuri. Izvještaj se očekuje krajem naredne sedmice.

To je zaključak sastanka Agencije i svih relevantnih subjekata, u konkretnom slučaju izvođačem radova, nosiocem projekta, revidentnom projektnog zadatka i nadzorim organom u projektu “Turistička valorizacija pećine nad Vražijim firovima (Đalovića peća) sa uređenjem dijela pećine.

“Stučni tim će činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izjvještaj sa terena očekujemo krajem naredne nedelje, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri, i sa istim će javnost biti blagovremeno informisana”, kazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Napominju da ih je speleolog Željko Madžgalj 19.08.2022. godine obavijestio o trenutnoj situaciji u unutrašnjosti Đalovića pećine.
“Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine. Dopisom se dalje navodi da navedene radnje mogu dovesti do direktnog uticaja na mikroklimu pećine, degradaciju sedimenata razvoja mikroflore na stijenama i poremećaja samog ekosistema”, navodi se u saopštenju.

Nakon što ih je Madžgalj obavijestio, iz Agencije navode da su oni dalje obavijestili nadležnu Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore – odsjek za ekološku inspekciju, u cilju postupanja shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima u konkretnom predmetu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.