Stručni tim će utvrditi stanje u Đalovića klisuri

Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine.
Stručni tim će utvrditi stanje u Đalovića klisuri_631c869e9b8d1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Agencija za zaštitu životne sredine formiraće stručni tim koji će, u cilju očuvanja prirodnog dobra, neposrednim pregledom lokacije utvrditi zatečeno stanje u Đalovića klisuri. Izvještaj se očekuje krajem naredne sedmice.

To je zaključak sastanka Agencije i svih relevantnih subjekata, u konkretnom slučaju izvođačem radova, nosiocem projekta, revidentnom projektnog zadatka i nadzorim organom u projektu “Turistička valorizacija pećine nad Vražijim firovima (Đalovića peća) sa uređenjem dijela pećine.

“Stučni tim će činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izjvještaj sa terena očekujemo krajem naredne nedelje, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri, i sa istim će javnost biti blagovremeno informisana”, kazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Napominju da ih je speleolog Željko Madžgalj 19.08.2022. godine obavijestio o trenutnoj situaciji u unutrašnjosti Đalovića pećine.
“Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine. Dopisom se dalje navodi da navedene radnje mogu dovesti do direktnog uticaja na mikroklimu pećine, degradaciju sedimenata razvoja mikroflore na stijenama i poremećaja samog ekosistema”, navodi se u saopštenju.

Nakon što ih je Madžgalj obavijestio, iz Agencije navode da su oni dalje obavijestili nadležnu Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore – odsjek za ekološku inspekciju, u cilju postupanja shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima u konkretnom predmetu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.