Ni kiša nije pokvarila filmski doživljaj pod otvorenim nebom

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award.
Otvoreno 5. AJB DOC: Ni kiša nije pokvarila filmski doživljaj pod otvorenim nebom_631d48534cdfe.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Projekcijom filma Instagram porodica autorice Susanne Regine Meures u Multimedijalnom centru Kovači otvoren je Peti međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC koji će trajati do 13. septembra. Nakon videoretrospektive AJB DOC Film Festivala, kojom su organizatori podsjetili na uspjehe prethodnih festivalskih izdanja, prisutnima se obratio direktor AJB DOC-a Edhem Fočo.

– Ovogodišnje izdanje daje nam pravo na umjereni optimizam da smo opstali i da smo našli svoje mjesto pod suncem. Festival raste po prepoznatljivosti, utjecaju, brojnosti publike i projekata koje iz godine u godinu realiziramo, a ove godine pokrećemo i – vjerovatno najveću i najozbiljniju – platformu za industriju dokumentarnog filma u ovom dijelu svijeta, rekao je Fočo, te poželio dobrodošlicu svima.

Uslijedilo je zvanično otvaranje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu koji je čestitao organizatorima.

– Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je ostvarila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Cijela Al Jazeera Media Network (AJMN) dio je te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire, rekao je Mahfouz.

Neposredno prije projekcije filma Instagram porodica, koji kroz portret četrnaestogodišnje Leonie i njene porodice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera, počela je padati kiša, no ni to nije pokvarilo filmski doživljaj pod otvorenim nebom.

– Upravo se dogodilo ono zbog čega sam cijeli dan nervozan. Ponovo smo kontaktirali metorologa Nedima Sladića koji je rekao da će ovo proći za koji minut. Ovo su stvari na koje mi ne može utjecati. U svakom slučaju, hvala vam što ste ostali na svojim mjestima, rekao je Fočo pristunima.

Nakon prikazivanja filma Instagram porodica upriličena je diskusija autorice filma Susanne Regine Meures s publikom.

Drugi film koji je prikazan na otvaranju Festivala je Muzej revolucije Srđana Keče kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Projekcija je održana u Cineplexxu u 21:00.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku gledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koja donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta. Cjelokupan program, kao i detaljne informacije o filmovima koji će biti prikazani možete pronaći na zvaničnoj internetskoj stranici Festivala.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri koji čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry Days, nastala u saradnji s kanalom Al Jazeera Documentary. Platforma će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.

Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i Samsungom, bit će održan trodnevni trening Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.