Poplave u Pakistanu

Zbog monsunskih kiša se srušilo nekoliko velikih zidova, izgrađenih prije gotovo 5000 godina.
Poplave u Pakistanu oštetile 5000 godina stare ostatke Mohenjo Daroa_63196131c5a9e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U poplavama pogođenom Pakistanu, gdje je sezona monsuna bez presedana usmrtila stotine ljudi, obilne kiše sada prijete poznatome arheološkom nalazištu, starom više od 4500 godina, rekao je u utorak glavni kustos lokacije, prenosi CBC.

Ostaci Mohenjo Daroa, koji se nalaze u južnoj pokrajini Sindh, blizu rijeke Ind i dio su UNESCO-ove svjetske baštine, među najbolje su očuvanim urbanim naseljima u južnoj Aziji. Otkriveni su 1922. godine, a nestanak tamošnje civilizacije koja je postojala u vrijeme drevnog Egipta i Mezopotamije još uvijek je nerazjašnjen a misterija.

Nabujale vode Inda opustošile su velike dijelove Pakistana, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 1343 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

Premda nedavne poplave nisu izravno pogodile Mohenjo Daro, rekordna količina oborina nanijela je golemu štetu ostacima drevnoga grada, rekao je kustos lokacije Ahsan Abbasi.

Otkrio je da se zbog monsunskih kiša srušilo nekoliko velikih zidova, izgrađenih prije gotovo 5000 godina.

Kazao je i da su radnici započeli s rekonstrukcijom oštećenih dijelova pod nadzorom arheologa, no nije mogao procijeniti koliko će stajati popravci.

Abbasi je rekao da glavni spomenik budističke sakralne arhitekture, poznata “budistička stupa”, velika hemisferna struktura povezana s bogoslužjem, meditacijom i ukopima nije oštećena. No obilne oborine oštetile su neke vanjske, ali i veće zidove koji odvajaju pojedine prostorije ili komore.

Abbasi je rekao da je drevna civilizacija u Mohenjo Darou, koji je poznat i kao “Humak mrtvih” izgradila razrađen sistem odvodnje.

Premda su poplave pogodile cijeli Pakistan, pokrajina Sindh je među najteže pogođenima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.