Nasilje u porodici u porastu, podrška institucija važna

Kroz savjetovalište je prošlo i prolazi veliki broj žena i nažalost mnoge od njih su i dalje korisnice naših usluga što ukazuje da se njihov status žrtava produžava i kontiunirano traje.
Ilustracija: Abhinav Sharma
Ilustracija: Abhinav Sharma
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nasilje u porodici je u porastu pokazuju podaci Uprave policije. Broj prijavljenih procesuiranih slučajeva za oko trećinu je veći u odnosu na isti period prošle godine. Statistika pokazuje da je samo do prvog jula registrovano 195 krivičnih djela nasilje u porodici. Ženama koje trpe nasilje a žive u malim sredinama još je teže. Nerado o tome govore.

U Savjetovalištu koje funkcioniše u okviru rožajske nevladine organizacije IKRE godinama ohrabruju žene da prekinu začarani krug nasilja i da potraže pomoć državnih institucija.
“Ono što se pokazuje kao pravilo jeste da se žene plaše osude društva, kao i te činjenice da mogu biti prepoznate kao žrtve nasilja”, kazala je volonterka u NVO “Ikre” Munevera Sutović.

“Kroz savjetovalište je prošlo i prolazi veliki broj žena i nažalost mnoge od njih su i dalje korisnice naših usluga što ukazuje da se njihov status žrtava produžava i kontiunirano traje”, direktorica NVO “Ikre” Velida Hodžić.

Za izlaz iz začaranog kruga nasilja potrebna je i podrška institucija.
“Ono što je posebno važno jeste osnažiti žene i djevojčice žrtve nasilja da riješe svoj status kod državnih institucija, policije i suda”, istakla je Hodžić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.