Drevni predak superkompjutera

DREVNI PREDAK SUPERKOMPJUTERA_63194b5c30f29.jpeg
Podaci dobijeni iz eksperimenata LEP sudarača stizali su kroz zamršene veze do preteča današnjih CERN-ovih data centara.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Fotografija pred vama nastala je 1983. godine u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, i deo je svedočanstva o razvoju ne samo nuklearne fizike već i računara i podataka koje na njih zapisujemo.

U to vreme pripremano je pokretanje jednog od velikih eksperimenata u CERN-u, LEP sudarača (Large Electron-Positron collider), svojevremeno jednog od najimpresivnijih naučnih postrojenja koje je od 1989. do 2000. godine korišćeno za sudaranje elektrona i pozitrona.

Podaci dobijeni iz eksperimenata LEP sudarača stizali su kroz zamršene veze do preteča današnjih CERN-ovih data centara. Svi podaci nastali tokom godina, ukupno 400 terabajta, ne mogu se porediti sa količinom podataka koji se u naše vreme dobiju kroz rad ove najveće evropske naučne laboratorije, a koja godišnje iznosi oko 50 petabajta (1 petabajt = 1.000.000.000.000.000 B).

Naime, CERN-ov akcelerator LEP na kome su fizičari osamdesetih godina došli do nekoliko ključnih otktića u oblasti fizike elementarnih čestica zamenila je najmoćnija istraživačka mašina današnjice – akcelerator LHC, Veliki sudarač hadrona, na čijim detektorima se snimaju sudari čestica i proizvode svi ti petabajti podataka.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.