Drevni predak superkompjutera

DREVNI PREDAK SUPERKOMPJUTERA_63194b5c30f29.jpeg
Podaci dobijeni iz eksperimenata LEP sudarača stizali su kroz zamršene veze do preteča današnjih CERN-ovih data centara.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Fotografija pred vama nastala je 1983. godine u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, i deo je svedočanstva o razvoju ne samo nuklearne fizike već i računara i podataka koje na njih zapisujemo.

U to vreme pripremano je pokretanje jednog od velikih eksperimenata u CERN-u, LEP sudarača (Large Electron-Positron collider), svojevremeno jednog od najimpresivnijih naučnih postrojenja koje je od 1989. do 2000. godine korišćeno za sudaranje elektrona i pozitrona.

Podaci dobijeni iz eksperimenata LEP sudarača stizali su kroz zamršene veze do preteča današnjih CERN-ovih data centara. Svi podaci nastali tokom godina, ukupno 400 terabajta, ne mogu se porediti sa količinom podataka koji se u naše vreme dobiju kroz rad ove najveće evropske naučne laboratorije, a koja godišnje iznosi oko 50 petabajta (1 petabajt = 1.000.000.000.000.000 B).

Naime, CERN-ov akcelerator LEP na kome su fizičari osamdesetih godina došli do nekoliko ključnih otktića u oblasti fizike elementarnih čestica zamenila je najmoćnija istraživačka mašina današnjice – akcelerator LHC, Veliki sudarač hadrona, na čijim detektorima se snimaju sudari čestica i proizvode svi ti petabajti podataka.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.