Zagreb Design Week

Kolekcija ARMINA ĆOSIĆA među nominacijama na Zagreb Design Week takmičenju_631687dda7150.jpeg
Sve prijavljene radove ocjenjuje međunarodni žiri.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kolekcija Postexpose bh. dizajnera Armina Ćosića nominirana je na takmičenju Zagreb Design Week Award 2022 u kategoriji Tekstilni i modni dizajn.

Postexpose je modna kolekcija inspirirana ‘povratkom prirodi’, bez granica, nastala u 2020. godini – godini pandemije i sastoji se od ukupno četiri savremena odjevna predmeta koji prezentiraju nove siluete nebinarnih identiteta. Spajanjem malih komadića recikliranog crnog tekstila, dizajner Armin Ćosić pokazuje kako se mogu kreirati amorfne crne siluete odjevnih predmeta koji uvijek mogu biti prošireni dodavanjem novih komadića i time se njihova silueta može dopunjavati i mijenjati.

– S aspekta dizajn -forme, ovi odjevni predmeti su artificijelne forme grmova ili krošnji drveća, gdje u odnosu tijela i odjevnog predmeta, tijelo je stablo i tijelo može da se skriva i time prikriva svoj identitet (npr. u nesigurnoj zoni s ciljem kamuflaže) čime se naglašava i nastoji istaknuti odjevni predmet i njegova silueta zbog njega samog a ne zbog tijela koje nosi odjevni predmet. Ovaj koncept prati japansku filozofiju modnog talasa ’70-ih i ’80-ih godina u kojem silueta odjevnog predmeta ne mora da prati liniju tijela, te nastoji da nastrahuje i proširi siluetu tijela. Kao forme inspirirane prirodom, i ovi odjevni predmeti baš poput krošnje drveta mogu stalno rasti i širiti se dodavanjem novih komadića tekstila (lišća), čime se mijenja i njihova silueta, tako da ideja nebinarnog identiteta (koji ne poznaje svoje krajnje granice u ispoljavanju) biva dodatno naglašena, kaže Armin Ćosić.

ZGDW Award je jedina hrvatska nagrada za dizajn s međunarodnom konkurecijom natjecatelja. Dodjeljuju se nagrade u kategorijama Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn, Dizajn društvenih inovacija. Sve prijavljene radove ocjenjuje međunarodni žiri. Ove godine to su dva člana iz Hrvatske i tri iz inostranstva, Zoran Jedrejčić, Lovorka Magaš Bilandžić, Gabriel Roland, Chloé Rutzerveld i Rita Mária Halasi.

Najbolji radovi bit će predstavljeni izložbom finalista tokom Zagreb Design Weeka, na središnjoj lokaciji, Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, 6. septembra u 19.00h. Ulaz na dodjelu nagrada je slobodan.

Zagreb Design Week ove godine traje od 6. septembra do 11. septembra.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.