Umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom

Umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom koje je osvojilo 1. nagradu izaziva kontroverze_6317d53183d16.jpeg
„Želeo sam da zauzmem stav koristeći umetnička dela veštačke inteligencije – osećam se kao da sam to postigao i neću da se izvinjavam zbog toga.“
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dizajner igara pobedio je na takmičenju lepih umetnosti na Državnom sajmu u Koloradu koristeći umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom.

Umetnik je koristio dobro poznat text-to-image AI generator Midjourney.

To je izazvalo pometnju među ostalim umetnicima koji su ga optužili da ubrzava smrt kreativnih poslova. Umetničko delo pod nazivom „Theatre d’Opera Spatial”, koje je Džejson Alen prijavio na konkurs za likovne umetnosti Državnog sajma u Koloradu u kategoriji „Digitalna umetnost/Digitalno manipulisana fotografija”, napravljen je korišćenjem dobro poznatog text-to-image AI generatora Midjourney.

Pošto većina ljudi nije upoznata sa načinom funkcionisanja text-to-image AI generatora, mnogi korisnici su tvrdili da je Alen bio nepošten kada je poslao rad. Ova tvrdnja je izrečena kao odgovor na tvit o Alenovoj pobedi koji je naširoko podeljen.

Međutim, Alen se branio i rekao: „Želeo sam da zauzmem stav koristeći umetnička dela veštačke inteligencije – osećam se kao da sam to postigao i neću da se izvinjavam zbog toga“, rekao je umetnik.

AI sistemi za pretvaranje teksta u sliku su obučeni na milijardama parova slika i tekstualnih opisa, koje oni koriste za vizuelne obrasce, navodi se u izveštaju. Korisnici im zatim daju tekstualne opise poznate kao upiti, a softver generiše sliku koja odgovara ovom opisu na osnovu podataka koje su naučili, dodaje se.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.