Svijest jednog naroda

Muslimanski narodi su danas, nažalost, slabe svijesti, jer ne razlikuju svog prijatelja od svog neprijatelja i još uvijek se prema neprijateljima ponašaju jednako ili čak bolje nego prema prijatelju i iskrenom savjetniku.
Ilustracija: Emanuele Colombo
Ilustracija: Emanuele Colombo
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Najstrašnija stvar koja može zadesiti jedan narod i koja ga izlaže svakoj opasnosti i čini ga plijenom licemjera i igračkom podrugljivaca i smutljivaca, jeste gubitak svijesti u tom narodu, njegova ushićenost svakim pozivom, njegovo prepuštanje svakom talasu, njegovo potčinjavanje svakom tiraninu, njegovo ćutanje nad svakim zločinom, njegovo podnošenje svake nepravde, nerazumijevanje stvari i nestavljanje na njihova mjesta, nepravljenje razlike između prijatelja i neprijatelja i između iskrenog savjetnika i varalice, i to što ga uvijek iznova zmija ujeda iz iste rupe, što ga loše iskustvo ne uplaši, što ne uzima pouku iz katastrofa i što prepušta da ga vode oni čiju je prevaru, sebičnost i izdaju davno kušao.

Umjesto toga, on takvima i dalje vjeruje, daje im podršku i osnažuje ih svojim novcem i svojom čašću, brzo zaboravljajući kakve je gubitke i nedaće pretrpio od njihovih ruku u prošlosti, pa se profesionalni političari i izdajnički lideri ohrabre, jer su sigurni od narodnog gnjeva i polaganja računa pred narodom, i ustrajavaju u svojoj izdaji i poigravanju s narodom, sigurni u glupost nacije, naivnost naroda i nedostatak istinske svijesti.

Muslimanski narodi su danas, nažalost, slabe svijesti, jer ne razlikuju svog prijatelja od svog neprijatelja i još uvijek se prema neprijateljima ponašaju jednako ili čak bolje nego prema prijatelju i iskrenom savjetniku.

Muslimanski narodi i dalje dozvoljavaju da ih zmija ujede hiljadu puta iz jedne rupe i ne uzimaju pouku iz nedaća i vlastitog iskustva. Slabo pamte, a brzo zaboravljaju prošlost, zaboravljaju događaje iz bliže i dalje prošlosti, kod njih je društvena svijest slaba, a politička još slabija, što im je donijelo veliku nesreću i omogućilo smutljivcima i izdajnicima da preuzmu vlast nad njima i da im priređuju poraze i poniženja u svim bitkama.

Evropski narodi – uprkos svom duhovnom i moralnom bankrotu i uprkos svojim brojnim nedostacima – imaju snažnu građansku i političku svijest. Oni su dostigli političku zrelost i znaju razliku između štete i koristi, između savjetnika i varalice, između iskrenog i licemjera, i između sposnobnog i nesposobnog.

Stoga, jedna od najvažnijih stvari kojom muslimani mogu služiti svom narodu i spasiti ga od poniženja i tragedija, koje gotovo nikada ne prestaju u islamskom ummetu, jeste podizanje svijesti i islamski odgoj, te intelektualno, građansko i političko obrazovanje muslimanskih masa.

Sve dok je svijest jednog naroda slaba, on je podložan svakoj propagandi i ismijavanju, poput pera u divljini s kojim se vjetrovi igraju i ne daju mu da se smiri na jednom mjestu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.