Svijest jednog naroda

Muslimanski narodi su danas, nažalost, slabe svijesti, jer ne razlikuju svog prijatelja od svog neprijatelja i još uvijek se prema neprijateljima ponašaju jednako ili čak bolje nego prema prijatelju i iskrenom savjetniku.
Ilustracija: Emanuele Colombo
Ilustracija: Emanuele Colombo
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Najstrašnija stvar koja može zadesiti jedan narod i koja ga izlaže svakoj opasnosti i čini ga plijenom licemjera i igračkom podrugljivaca i smutljivaca, jeste gubitak svijesti u tom narodu, njegova ushićenost svakim pozivom, njegovo prepuštanje svakom talasu, njegovo potčinjavanje svakom tiraninu, njegovo ćutanje nad svakim zločinom, njegovo podnošenje svake nepravde, nerazumijevanje stvari i nestavljanje na njihova mjesta, nepravljenje razlike između prijatelja i neprijatelja i između iskrenog savjetnika i varalice, i to što ga uvijek iznova zmija ujeda iz iste rupe, što ga loše iskustvo ne uplaši, što ne uzima pouku iz katastrofa i što prepušta da ga vode oni čiju je prevaru, sebičnost i izdaju davno kušao.

Umjesto toga, on takvima i dalje vjeruje, daje im podršku i osnažuje ih svojim novcem i svojom čašću, brzo zaboravljajući kakve je gubitke i nedaće pretrpio od njihovih ruku u prošlosti, pa se profesionalni političari i izdajnički lideri ohrabre, jer su sigurni od narodnog gnjeva i polaganja računa pred narodom, i ustrajavaju u svojoj izdaji i poigravanju s narodom, sigurni u glupost nacije, naivnost naroda i nedostatak istinske svijesti.

Muslimanski narodi su danas, nažalost, slabe svijesti, jer ne razlikuju svog prijatelja od svog neprijatelja i još uvijek se prema neprijateljima ponašaju jednako ili čak bolje nego prema prijatelju i iskrenom savjetniku.

Muslimanski narodi i dalje dozvoljavaju da ih zmija ujede hiljadu puta iz jedne rupe i ne uzimaju pouku iz nedaća i vlastitog iskustva. Slabo pamte, a brzo zaboravljaju prošlost, zaboravljaju događaje iz bliže i dalje prošlosti, kod njih je društvena svijest slaba, a politička još slabija, što im je donijelo veliku nesreću i omogućilo smutljivcima i izdajnicima da preuzmu vlast nad njima i da im priređuju poraze i poniženja u svim bitkama.

Evropski narodi – uprkos svom duhovnom i moralnom bankrotu i uprkos svojim brojnim nedostacima – imaju snažnu građansku i političku svijest. Oni su dostigli političku zrelost i znaju razliku između štete i koristi, između savjetnika i varalice, između iskrenog i licemjera, i između sposnobnog i nesposobnog.

Stoga, jedna od najvažnijih stvari kojom muslimani mogu služiti svom narodu i spasiti ga od poniženja i tragedija, koje gotovo nikada ne prestaju u islamskom ummetu, jeste podizanje svijesti i islamski odgoj, te intelektualno, građansko i političko obrazovanje muslimanskih masa.

Sve dok je svijest jednog naroda slaba, on je podložan svakoj propagandi i ismijavanju, poput pera u divljini s kojim se vjetrovi igraju i ne daju mu da se smiri na jednom mjestu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.