Najbolja predstava Drugog regionalnog festivala monodrame

Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života.
Najbolja predstava Drugog regionalnog festivala monodrame inBox je BUKAČA autorice Tee Šimić_631801e604920.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svečano je zatvoren Drugi regionalni festival monodrame inBox na kojem su dodijeljene tri nagrade. Tako je nagrada za najbolju predstavu festivala otišla Tei Šimić iz Hrvatske i njezinoj predstavi Bukača, dok je nagrada publike dodijeljena Eciji Ojdanić koja je gledatelje oduševila predstavom Vla, vla, vlajaland cabaret. Dodijeljena je i treća nagrada, a to je ona za najbolji dramski tekst inBox takmičenja. Ona je pak otišla u ruke autorice Aide Šešić Nezirević, i to za tekst Dva života Zehre Hadžibegović. Osim novčane nagrade, autorica će svoj tekst ugledati na daskama na idućem izdanju inBoxa.

– Riječ je o monodrami izuzetnog intenziteta, jasnog sižejnog toka, sa suptilnim radacijama emocije, kako lika Zehre Hadžibegović, kao i čitatelja. Odluka da priču o životu Zehre Hadžibegović autorica podijeli na dva dijela je ovoj monodrami dala ritam koji nije dozvoljavao monotoniju, a način na koje je monodrama završena govori da se radi u autorici koja dobro vlada ovom dramskom vrstom, stoji u obrazloženju žirija koji su činili Elvis Ljajić, Nataša Govedarica te Ivana Pekušić.

Kada je riječ o obrazloženju žirija za najbolju predstavu festivala čiji su članovi bili Miralem Ovčina, Maja Simonović i Dino Rogić, u njemu stoji:

– Iako je ‘Bukača’ Martine Mlinarević knjiga koju biste nakon čitanja radije ostavili na polici nego se upustili u avanturu scenskog prikazivanja, Tea Šimić, srećom, to nije uradila. Ona je imala hrabrosti da na scenu postavi priču o viktimizaciji i stigmatizaciji; o odbačenosti i progonu; o predrasudama i licemjerju u jednom moralno posrnulom društvu. I priču o ljubavi, naravno. Tea je odlučila da na sceni čujemo i krik i opomenu. Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života. Uz minimalistički redateljski postupak, Tea Šimić nas je navela da vidimo bolje, čujemo više i doživimo intenzivnije.

U revijalnom dijelu programa, osim dnevnog programa prilagođenog najmlađim posjetiteljima koji su uživali na predstavljanju slikovnice Neke pjesme i jedna basna krasna Marije Marić, kao i na plesnoj radionici koju je vodila Gea Erjavac, odrasla je publika imala priliku pogledati monodramu Izbori (se) u režiji i izvedbi Damira Kusture. Riječ je o monodrami koja je nastala po predlošku prošlogodišnjeg pobjedničkog dramskog teksta Prodavnica budućnosti Vahida Durakovića.

Bogatim sadržajem, sjajnim predstavama i zadovoljnom publikom uspješno je završen još jedno izdanje Regionalnog festivala monodrame inBox.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.