Najbolja predstava Drugog regionalnog festivala monodrame

Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života.
Najbolja predstava Drugog regionalnog festivala monodrame inBox je BUKAČA autorice Tee Šimić_631801e604920.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svečano je zatvoren Drugi regionalni festival monodrame inBox na kojem su dodijeljene tri nagrade. Tako je nagrada za najbolju predstavu festivala otišla Tei Šimić iz Hrvatske i njezinoj predstavi Bukača, dok je nagrada publike dodijeljena Eciji Ojdanić koja je gledatelje oduševila predstavom Vla, vla, vlajaland cabaret. Dodijeljena je i treća nagrada, a to je ona za najbolji dramski tekst inBox takmičenja. Ona je pak otišla u ruke autorice Aide Šešić Nezirević, i to za tekst Dva života Zehre Hadžibegović. Osim novčane nagrade, autorica će svoj tekst ugledati na daskama na idućem izdanju inBoxa.

– Riječ je o monodrami izuzetnog intenziteta, jasnog sižejnog toka, sa suptilnim radacijama emocije, kako lika Zehre Hadžibegović, kao i čitatelja. Odluka da priču o životu Zehre Hadžibegović autorica podijeli na dva dijela je ovoj monodrami dala ritam koji nije dozvoljavao monotoniju, a način na koje je monodrama završena govori da se radi u autorici koja dobro vlada ovom dramskom vrstom, stoji u obrazloženju žirija koji su činili Elvis Ljajić, Nataša Govedarica te Ivana Pekušić.

Kada je riječ o obrazloženju žirija za najbolju predstavu festivala čiji su članovi bili Miralem Ovčina, Maja Simonović i Dino Rogić, u njemu stoji:

– Iako je ‘Bukača’ Martine Mlinarević knjiga koju biste nakon čitanja radije ostavili na polici nego se upustili u avanturu scenskog prikazivanja, Tea Šimić, srećom, to nije uradila. Ona je imala hrabrosti da na scenu postavi priču o viktimizaciji i stigmatizaciji; o odbačenosti i progonu; o predrasudama i licemjerju u jednom moralno posrnulom društvu. I priču o ljubavi, naravno. Tea je odlučila da na sceni čujemo i krik i opomenu. Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života. Uz minimalistički redateljski postupak, Tea Šimić nas je navela da vidimo bolje, čujemo više i doživimo intenzivnije.

U revijalnom dijelu programa, osim dnevnog programa prilagođenog najmlađim posjetiteljima koji su uživali na predstavljanju slikovnice Neke pjesme i jedna basna krasna Marije Marić, kao i na plesnoj radionici koju je vodila Gea Erjavac, odrasla je publika imala priliku pogledati monodramu Izbori (se) u režiji i izvedbi Damira Kusture. Riječ je o monodrami koja je nastala po predlošku prošlogodišnjeg pobjedničkog dramskog teksta Prodavnica budućnosti Vahida Durakovića.

Bogatim sadržajem, sjajnim predstavama i zadovoljnom publikom uspješno je završen još jedno izdanje Regionalnog festivala monodrame inBox.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.