Autorsko veče Balše Brkovića

Lično iskustvo je neizbježno polazište koje me prati u životu.
Balša Brković i nagrađena zbirka poezije Crno Igralište
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U sklopu četrdeset i petih Plavskih književnih susreta i jubilarne dvadesete Likovne kolonije publika u Plavu imala je tu čast da se upozna sa književnim stvaralaštvom jednog od najznačajnih savremenih crnogorskih pisaca i intelektualaca Balšom Brkovićem. Tokom autorske večeri u Plavu, u Centru za kulturu Husein Bašić, Brković je govorio o svojoj poeziji i prozi. Prepoznat kao pjesnik bunta, slobode, revolucije, čitao je stihove iz svoje zbirke ,,Crno igralište” za koju je 2017. godine dobio Ratkovićevu nagradu.

Sam autor tokom razgovora sa brojnom publikom je istakao: ,, Ja i dalje spadam u one pjesnike koji duboko u sebi vjeruju da poezija ima snažnu moć refleksije sopstvenog maternjeg jezika. Poezija vam kroz svoju auru daje snagu da pišete metaforički o onim društvenim i emocionalnim stanjima kroz koje prolazimo mi kao savremeno društvo. Lično iskustvo je neizbježno polazište koje me prati u životu. Poezija koja govori ostvaruje se kroz riječ sopstvenih i najdubljih enigmi i snažnu kritičku opservaciju. Prozu pišem kada ja hoću a poeziju samo kada ona to hoće.”

U razgovoru o proznom stvaralaštvu autora o romanima koji su postigli visoke tiraže kao što je roman Privatna galerija (2002) koji je obilježio je novo vrijeme crnogorske književnosti udaljavajući se od dotadašnje poetike pisanja i epskog diskursa. Ova postmodernistička, intimistička i provokativna priča digla je puno prašine u tadašnjoj javnosti a Brković ističe: ,, U Privatnoj galeriji pisao sam o godinama crnogorske tranzicije, kroz moja lična iskustva iz mladosti u svemu tome. Kao i kod svakog pisca prisutna je stvarnost ali i imaginacija, refleskisije i autoportreti, slike i fragmenti odnos između ,,elite ” i sredine koja vas tako vješto kroz plašt ,,patrijahalnosti” definiše na poseban način.

Za sam kraj razgovora autor je istakao da Plavski književni susreti predstavljaju neraskidive niti kulture koje nas povezuju kroz različita vremena, prostore, i čine jednu od nezaobilaznih misija. Značaj ovakvih manifestacija sa dugom tradicijom nam govori koliko su one zapravo važne u razumijevanju onoga što mi stvaramo i procese na koje utičemo svojim djelima ali i javnom riječju.

Moderator večeri bio je književnik i publicista Božidar Proročić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.