Pohod na Hadžet

Vakuf ćemo braniti na svaki način i ovo parče zemlje smo i tog 4.septembra 2010. godine.
Pohod na Hadžet – Muftija Dudić: Ovo okupljanje posvećujem rahmetli Muftiji Zukorliću_63154f140aa20.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tradicionalnih Pohod na Hadžet i Šehidska dova u organizaciji Mešihata IZ u Srbiji obavljeni su i ovog 4. septembra, prvi put bez rahmetli muftije Muamera Zukorlića. Povorku sa trga Gazi Isa-bega do vakufa Mearif na Hadžetu predvodili su predstavnici Islamske zajednice, političkih i nacionalnih organizacija: muftija dr Mevlud ef. Dudić sa muftijima i imamima, predsjednik SPP-a Usame Zukorlić, predsjednik Matice bošnjačke dr Jahja Fehratović i drugi.

Predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić u obraćanju prisutnima istakao ponos jer je ova generacija nosilac amaneta koje treba dostojanstveno nositi i predati generacijama koje dolaze.
“Jasno nam je šta je činiti i zašto smo ovdje. Ništa novo u vjeri ne uvodimo i svako ko razmišlja o tome nije na pravi način vjeru shvatio. Ponosni smo na Pohod, 13-ti po redu i pitanje je šta se prije 13 godina htjelo ovdje, a htio se zaštititi amanet sa vjernicima. Nikad nećemo odustati od pljačke i otimačine vakufske imovine. Svako ko ne digne od toga ruke neće imati selameta.

Vakuf ćemo braniti na svaki način i ovo parče zemlje smo i tog 4.septembra 2010. godine. Oni koji su bili na vlasti htjeli su porobiti ovaj narod koji hoće svoje. A još prije i nakon 2. svjetskog rata zločinačka vlast htjela je ušutjeti najbolje među Bošnjacima da se ne bore za vjeru. Prije 13 godina imali smo Allahov berićet i da je na čelu svega stajao rahmetli muftija, Muamer ef. Zukorlić koji uz svoju mudrost nije dozvolio da se desi mnogo lošega. Ovo okupljanje posvetio sam Muameru ef”, poručio je muftija Dudić uz poziv da se muftiji Zukorliću i svim šehidima prouči dova.

“Nemoj da neko misli da će nas ušutkati. Ovo je naše pisjećanje i naša dužnost da se sjetimo svih koji su čuvali vjeru i bili pogubljeni. Šaljemo i poruku da smo protiv svih zločina gdje god se dešavali. Zlo je zlo, genocid je genocid. Ovaj narod i kosti razasute pozivaju i prozivaju da nemamo pravo šutjeti. Zajednica je na to podsjetila i u svom takvimu uvrstivši 4. septembar kao datum od značaja. U interesu je i države i lokalne samouprave da se rasvijetli zločin nad Bošnjacima na Hadžetu”, poručio je muftija Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.