Tužilaštvo krije rezultate analize posmrtnih ostataka pronađenih na Hadžetu

Ovo pitanje je jako osjetljivo iz razloga što se osnovano sumnja da radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka koji su komunističke vlasti likivdirale 1945. godine i pokopale ih na Hadžetu.
Tužilaštvo krije rezultate analize posmrtnih ostataka pronađenih na Hadžetu_631354c392a74.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ni poslije punih pet godina javnost u Novom Pazaru nije upoznata sa rezultatima analize posmrtnih ostataka pronađenih prilikom izgradnje nove zgrade Hitne pomoći.

Podsjećamo da je gradonačelnik Nihat Biševac u avgustu 2017. godine kazao da je u saradnji sa Tužilaštvom formirana komisija, uz obećanje da će javnost obavijestiti čim dobije prve rezultate. Međutim, od tada do danas tajac. Ispostavilo se da Tužilaštvo o rezultatima nije obavijesti Grad Novi Pazar.

U odgovoru koji nam je dostavljen iz Gradske uprave saopšteno da je gradonačelnik Biševac 15. oktobra 2020. godine uputio dopis Višem javnom tužilastvu tj. Mileni Mrvić kao Višem javnom tužiocu, kojim je tražio:
– Informacije da li je vještačenjem posmrtnih ostataka utvrđen uzrok smrti;
– Nalaz i mišljenje Instituta za sudsku medicinu, kome je povjeren naprijed navedeniposao;
– Informacije gdje se nalaze posmrtni ostaci i da li postoji mogućnost preuzimanjaistih radi sahranjivanja;

Do dana 23. avgusta 2022. godine gradonačelnik Biševac nije dobio odgovor.

Agencija SANA pokušala je da rezultate analiza dobije od Višeg javnog tužilastva, međutim odgovor nije stigao, pa je pokrenut postupak pred Povjerenikom za informacije od javnog značaja.

Ovo pitanje je jako osjetljivo iz razloga što se osnovano sumnja da radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka koji su komunističke vlasti likivdirale 1945. godine i pokopale ih na Hadžetu.

Sam tok prikupljanja posmrtnih ostataka izazvao je burne reakcije Novopazaraca koji sumnjaju u stručnost obavljenog posla jer su pronađeni posmrtni ostaci pakovani u kartonske kutije od čipsa.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u nedjelju 4. spetembra 2022. godine organizira tradicionalni pohod na Hadžet, gdje će se vakufskom dobru Mearif proučiti Jasini-šerif i dova za šehide Hadžeta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.