Poljska od Njemačke traži 1,3 biliona eura ratne odštete

Tačno 83 godine od početka Drugog svjetskog rata, Poljska je predstavila izvještaj o nanesenoj šteti.
Ilustracija: Jan Poczobut
Ilustracija: Jan Poczobut
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poljska od Njemačke traži isplatu 1,3 biliona eura, za štetu učinjenu tokom Drugog svjetskog rata. Kako je najavio potpredsjednik poljske vlade Jaroslav Kačinjski, Varšava sa Berlinom želi da pregovora o isplati reparacija u tom procjenjenom obimu. Radi se o sumi sa kojom, kako smatraju u Varšavi, njemačka privreda može „savršeno da se nosi“.

Desetine zemalja širom svijeta od Nemačke su dobile odštetu – „nema razloga zašto bi Poljska bila izuzeta iz tog pravila“, istakao je Kačinjski, koji je i predsednik desničarsko populističke vladajuće stranke „Pravo i Pravda“ (PiS).

Kačinjski je dodao da predstoji „dug i težak“ proces dok njegova zemlja ne dobije odštetu. Na konferenciji za novinare u Varšavi on je predstavio izvještaj o šteti koju je njegova zemlja pretrpjela zbog njemačke invazije i okupacije.

Njemački napad na Poljsku počeo je 1. septembra 1939. godine. To je ujedno bio i početak Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo najmanje 55 miliona ljudi – prema nekim procjenama čak i do 80 miliona. Tačnih brojeva nema. Samo u Poljskoj je život izgubilo šest miliona ljudi, uključujući tri miliona Jevreja. Njemački okupatori skoro u potpunosti su uništili Varšavu i mnoge druge gradove u zemlji.

Zvanično zahtjev još nije podnesen

Na nivou vlade, Varšava još nije zatražila nikakvu reparaciju od Berlina. Stranka PiS se uvijek iznova zalagala za njemačku ratnu odštetu, ali njemačka savezna vlada više ne vidi pravnu osnovu za reparacione zahtjeve iz Poljske, i to je više puta isticala. Njen argument je taj da je poljsko komunističko vodstvo 1953. godine odustalo od njemačke odštete.

Osim toga, za Berlin je sa ugovorom „Dva plus četiri“ o spoljnopolitičkim aspektima njemačkog jedinstva to pitanje zatvoreno. Taj ugovor su 1990. godine sa jedne strane potpisale tadašnja Savezna Republika Njemačka i Istočna Njemačka (DDR), a s druge strane sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu. To je bila osnova za ponovno ujedinjenje Njemačke.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.