Najveći austrijski festival dizajna

Festival traži odgovore na pitanja kako dizajneri mogu pridonijeti pronalasku društvenih i ekološki održivih rješenja i kako se dizajn može kritički osvnuti na određenu temu i potaknuti građane na aktivno učešće.
Najveći austrijski festival dizajna ove godine u znaku inovacija_63140d711f23b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sredinom septembra u Beču počinje najveći austrijski festival dizajna. Ove godine, VIENNA DESIGN WEEK će se, između ostalog, fokusirati na održive inovacije i predmete za svakodnevnu upotrebu.

Ovaj desetodnevni festival je pokrenut 2007. godine, svaki put sa fokusom na drugi gradski okrug sa oko 200 događaja iz oblasti produkt dizajna, grafičkog i industrijskog dizajna, arhitekture, obrta i sl., a s ciljem poticanja lokalne proizvodnje. Ove godine centar svih dešavanja je lociran oko najveće trgovačke ulice Mariahilfer u 6. okrugu gdje će akcenat biti stavljen na urbanizam, socijalne teme i održivost. Posjetioci će se moći bolje upoznati s ovim okrugom i otkriti javne prostore s novim sadržajima koji se kreiraju eksperimentalno na licu mjesta.

Među glavnim temama festivala od 16. do 25. septembra su ​​održive inovacije, posebno iz prehrambene industrije, povezanost dizajna i liberalnih umjetnosti ili saradnja lokalnih preduzeća i stanovništva. Pješaci će stoga, na primjer, naići na neobičan način razmjene odjeće poput bicikla koji vozi stalak sa odjećom. Festival traži odgovore na pitanja kako dizajneri mogu pridonijeti pronalasku društvenih i ekološki održivih rješenja i kako se dizajn može kritički osvnuti na određenu temu i potaknuti građane na aktivno učešće.

Posebna pažnja će biti usmjerena na dizajn uobičajenih svakodnevnih predmeta. Čak i male promjene na stvarima poput sjedišta bicikla ili na ambalažama pojedinih predmeta mogu značajno doprinjeti njihovom ugodnom korištenju.

U sklopu već tradicionalnog formata Urban Food & Design dizajneri i preduzeća iz oblasti prehrambene industrije sarađivat će na razvoju i testiranju inovativnih rješenja koja su usklađena s principima kružne ekonomije. U saradnji sa bečkim muzejima, proizvodnim pogonima i dizajnerima posjetioci festivala moći će vidjeti razne izložbe, instalacije i projekte te sudjelovati u radionicama i okruglim stolovima.

Festival u prosjeku privuče 40.000 posjetioca godišnje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.