Najveći austrijski festival dizajna

Festival traži odgovore na pitanja kako dizajneri mogu pridonijeti pronalasku društvenih i ekološki održivih rješenja i kako se dizajn može kritički osvnuti na određenu temu i potaknuti građane na aktivno učešće.
Najveći austrijski festival dizajna ove godine u znaku inovacija_63140d711f23b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sredinom septembra u Beču počinje najveći austrijski festival dizajna. Ove godine, VIENNA DESIGN WEEK će se, između ostalog, fokusirati na održive inovacije i predmete za svakodnevnu upotrebu.

Ovaj desetodnevni festival je pokrenut 2007. godine, svaki put sa fokusom na drugi gradski okrug sa oko 200 događaja iz oblasti produkt dizajna, grafičkog i industrijskog dizajna, arhitekture, obrta i sl., a s ciljem poticanja lokalne proizvodnje. Ove godine centar svih dešavanja je lociran oko najveće trgovačke ulice Mariahilfer u 6. okrugu gdje će akcenat biti stavljen na urbanizam, socijalne teme i održivost. Posjetioci će se moći bolje upoznati s ovim okrugom i otkriti javne prostore s novim sadržajima koji se kreiraju eksperimentalno na licu mjesta.

Među glavnim temama festivala od 16. do 25. septembra su ​​održive inovacije, posebno iz prehrambene industrije, povezanost dizajna i liberalnih umjetnosti ili saradnja lokalnih preduzeća i stanovništva. Pješaci će stoga, na primjer, naići na neobičan način razmjene odjeće poput bicikla koji vozi stalak sa odjećom. Festival traži odgovore na pitanja kako dizajneri mogu pridonijeti pronalasku društvenih i ekološki održivih rješenja i kako se dizajn može kritički osvnuti na određenu temu i potaknuti građane na aktivno učešće.

Posebna pažnja će biti usmjerena na dizajn uobičajenih svakodnevnih predmeta. Čak i male promjene na stvarima poput sjedišta bicikla ili na ambalažama pojedinih predmeta mogu značajno doprinjeti njihovom ugodnom korištenju.

U sklopu već tradicionalnog formata Urban Food & Design dizajneri i preduzeća iz oblasti prehrambene industrije sarađivat će na razvoju i testiranju inovativnih rješenja koja su usklađena s principima kružne ekonomije. U saradnji sa bečkim muzejima, proizvodnim pogonima i dizajnerima posjetioci festivala moći će vidjeti razne izložbe, instalacije i projekte te sudjelovati u radionicama i okruglim stolovima.

Festival u prosjeku privuče 40.000 posjetioca godišnje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.