Jevrej nepoželjan kao predsjednik

Sprovođenjem presuda iz Strazbura bi jednog dana "građanin" BiH mogao postati predsjednik.
Ilustracija: Semjon Janzen
Ilustracija: Semjon Janzen
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Bosna i Hercegovina diskriminiše svih 17 nacionalnih manjina u zemlji jer ustav predviđa etnički proporcionalnu zastupljenost u korist tri ‚konstitutivna naroda‘ – Bošnjaka, Hrvata i Srba. Dakle, Jevrejin ne može da se kandiduje za predsjednika, a Rom ne može da se kandiduje za gornji dom parlamenta”, piše u svom autorskom tekstu povodom predstojećih izbora u toj zemlji za „Judiše algemajne” Aleksander Rotert, koji je od 1999. do 2016. radio za EU i OEBS u Bosni i Hercegovini.

U tekstu stoji da je Evropski sud za ljudska prava od 2009. osam puta presudio u korist tužilaca protiv BiH i ističe da se „ni ove godine ništa neće promijeniti u pogledu tužilaca koji sebe definišu kao ‚državljane‘ BiH”, kao što su predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci ili predsednik romske zajednice Dervo Sejdić.

Rotert piše i da je HDZ s obzrom na mali procenat glasova birača, stranka koja je prezaustupljena u državnim institucijama i da „po svemu sudeći ne postoji ništa što bi moglo utažiti njihovu žeđ za vlašću”.

Autor takođe kritikuje da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, „umjesto da sprovodi presude evrospkih sudova on ih ignoriše”.

Rotert dalje piše da je izraelski premijer Jair Lapid, nakon kritike, 24. avgusta smijenio izraelskog ambasadora u Albaniji, koji je bio odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu. „U pozadini je pismo podrške ambasadora šefu HDZ-a Draganu Čoviću. Tome je prethodila Čovićeva posjeta Jerusalimu. Činjenica da je nakon povratka u Mostar odao počast pripadnicima fašističke hrvatske ustaške vojske, koji su bili pod Hitlerovom milošću, na tamošnjem vojnom groblju, za Lapida je vjerovatno bilo previše”, piše Rotert i dodaje da je i Jakob Finci takođe oštro kritikovao ambasadorovu podršku HDZ-u i Čoviću.

„Nakon izbora, fokus bi trebao biti na sprovođenju presuda iz Strazbura kako bi jednog dana ‚građanin‘ Bosne i Hercegovine mogao postati predsjednik, bez obzira na konfesiju ili etničku grupu“, zaključak je teksta objavljenog na jevrejskom portalu „Judiše algemajne”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.