Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, koji su za svoj performans dobili već odlične kritike.
Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU premijerno prikazan na Venecija Film Festivalu_63140d79d325f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dugometražni igrani film Najretniji čovjek na svijetu, u režiji makedonske rediteljice Teone Strugar Mitevske, u petak 2.9., imao svoju svjetsku premijeru na Venecija Film Festivalu, u okviru takmičarskog programa Horizonti. Film je nominovan u kategoriji za najbolji film, glumci Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović su nominovani za njihove glavne uloge, te Elma Tataragić za najbolji scenarij.

Film Najsretniji čovjek na svijetu nastao je na osnovu scenarija Elme Tataragić i Teone Strugar Mitevska, kao koprodukcija između producentskih kuća Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija), Entre Chien et Loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), uz finansijsku podršku Filmske agencije Sjeverne Makedonije, Eurimages, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, koji su za svoj performans dobili već odlične kritike. Ugledni filmski magazin Screen daily je za Omerovića izjavio da vibrira poput čovjeka proždrlog iznutra, dok njegov lik prolazi kroz iskustvo koje istovremeno predstavlja suđenje, ispovijed i terapiju. Jelena Kordić Kuret uspijeva, s druge strane, da svog lika Asju sprovede kroz niz emocionalnih promjena, od flerta preko oklijevanja do bijesa, dok ne znamo nikad šta se tačno dešava u njenoj glavi.

Značajne sporedne uloge u filmu Najsretniji čovjek na svijetu ostvarili su Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, te Kemal Rizvanović.

Autorsku ekipu filma pored scenaristkinje Elme Tataragić i rediteljice Teone Strugar Mitevska, čine direktorica fotografije Virginie Saint Martin, montažer Per K. Kirkegaard, kostimografkinja Monika Lorber, scenograf Vuk Mitevski i kasting direktorica Timka Grin.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.