U fokusu Petog AJB DOC Film Festivala

Autentične i dirljive priče u fokusu Petog AJB DOC Film Festivala_63116aa4488db.jpeg
Ove godine smo selektovali 27 projekata koji će imati prezentacije u tri različite pitching kategorije.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dok na desecima mjesta širom svijeta bjesne oružani sukobi, najveću pažnju javnosti privukla je ruska invazija na Ukrajinu, mnogima probudivši strahove od globalnog sukoba. Svjesni činjenice da čovječanstvu ponovno izmiče mir kao najviši ideal, inspiraciju i vjeru u bolje sutra AJB DOC Film Festival je pronašao u autentičnim i dirljivim ljudskim pričama koje fokus vraćaju na običnog čovjeka, dajući nam uvid u njegov strah, nadu, kajanje i – vapaj za mirom.

Upravo su mir i vjera u bolje sutra poveznica svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru Petog AJB DOC Film Festivala, što je nametnulo temu vodilju ovogodišnjeg izdanja – bijelu golubicu, univerzalni simbol mira, čiji je uzlet i kretanje prema gore u likovnoj formi postavljeno tako da svojim tijelom i kretanjem simbolično formira grafički broj pet.

– Svjesni da dizajn i festival dokumentarnog filma ne mogu promijeniti niti popraviti svijet u kojem živimo, ipak možemo nastojati poslati poruku mira, zaželjeti mir svima, poručuju organizatori AJB DOC Film Festivala.

Jubilarno peto izdanje AJB DOC Film Festivala bit će održano od 9. do 13. septembra u Sarajevu.

– AJB DOC već postaje tradicija u ovim septembarskim danima, kaže direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, te dodaje: U pet dana petog izdanja Festivala prikazat ćemo više od 20 dokumentarnih filmova i ostati vjerni onome što smo od početka pokušavali, a to je da na prvom mjestu budu film i autori.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a – Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković – odabrali su njih 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije. Kompletan program možete pronaći na ovom linku.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

– Reditelji i producenti iz regije, Jugoistočne Evrope, Kavkaza i MENA regije će imati priliku da predstave svoje dokumentarne projekte i da dobiju priliku za finansije, distributere, filmske festivale i broadcastere, kao i da dobiju kontakte s ostalim filmskim festivalima i filmskim fondacijama koje će biti prisutne, kaže selektorica Leila Dedić.

– Ove godine smo selektovali 27 projekata koji će imati prezentacije u tri različite pitching kategorije i koji će predstaviti svoje projekte u različitim fazama produkcije. Jako smo ponosni na novu platformu i nadamo se da će biti uspješna, dodaje Dedić.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo ističe da platforma Industry days@AJB DOC predstavlja značajan korak dalje u razvoju Festivala, no ističe da fokus i dalje ostaje na filmovima i autorima.

– Drago nam je što su nam filmovi uvijek bili dobro posjećeni, jer autori to prepoznaju. Na našem festivalu je zaista pristuna većina autora čiji se film prikazuje, a interesantan Q&A (razgovor publike s autorima) često traje duže nego sam film. Mislim da ove godine imamo sjajnu selekciju i nadam se da će se publika i ovog puta odazvati, rekao je Fočo.

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta. Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i Samsungom, bit će održan trodnevni trening Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom.

– Pozvali smo dvadesetak učesnika iz cijele regije s teritorija koje pokriva Al Jazeera Balkans kako bismo ih podučili produkciji i snimanju dokumentaraca pametnim telefonom, kao i pronalaženju pravih priča, kaže producentica Nejra Kozarić.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri kojeg čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Više informacija o programu Petog AJB DOC-a možete pronaći na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.