Prevencija ideološkog ludila

Trenutnu su krizu prvenstveno oblikovali takozvani egzogeni faktori i zaštita tržišta od takvih faktora spada među one minimalne nadležnosti države.
Prevencija ideološkog ludila_631154fcc9815.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pred nama je prilično neizvjesna političko-ekonomska zima. Neizvjesnost se prvenstveno tiče energetskih pitanja i inflatornih pritisaka. Kao i slučaju s pandemijom, energetska kriza i inflacija relativno su zaboravljene pojave. Značajan broj ljudi nije ih iskusio na svojoj koži i nije sudjelovao u njihovom “ideološkom probavljanju”. Za vrijeme lokdauna mogli smo u realnom vremenu vidjeti kako se to “probavljanje” odvija. Različiti aktualni i povijesni ideološki koncepti i obrasci razumijevanja društvenog svijeta prilagođavali su se pandemijskoj aktualnosti. Desni akteri su se slobodno služili sintagmama i konceptima iz lijeve tradicije, dok se oni lijevi nisu ustručavali posegnuti za revizionističkim konceptima poput onog o totalitarizmima.

Uglavnom, svjedočili smo interpretacijskom sustizanju nove realnosti. Slična nam se situacija događa i danas i kako se temperatura bude snižavala, a cijene rasle, pitanje interpretacijskog sustizanja bit će sve urgentnije. Osim samog rata u Ukrajini, ostali elementi koji tvore trenutnu krizu još se nisu prelili iz ekonomsko-tehničkog jezika u punokrvne ideološke improvizacije. Taj nas korak tek čeka, ali valja istaknuti da spomenuti ekonomsko-tehnički jezik nije lišen političke dimenzije i ideoloških preferenci. Pogotovo su te dimenzije i preference vidljive u vjerojatnom međukoraku prema slobodnoj ideološkoj improvizaciji: odnosu tržišta i države u ovakvoj krizi. Naime, većina entuzijastičnih apologeta slobodnog tržišta u ovoj situaciju zaziva državu “d’uradi nešto”.

Međutim, ne smatraju da time proturječe svojim ishodišnim političkim i ekonomskim načelima. Trenutnu su krizu prvenstveno oblikovali takozvani egzogeni faktori i zaštita tržišta od takvih faktora spada među one minimalne nadležnosti države. Čak i da zanemarimo povijesnu dimenziju i pitanje uloge doktrine šoka i liberalizacije tržišta u Rusiji u kasnijem usponu Putina i nastanku autokratskog režima, ovakva interpretacija počiva na prilično proizvoljnoj distinkciji koja presudno oblikuje naše živote. ‘Ajde, neka su ratovi i klimatske promjene egzogeni faktor, ali zašto uopće razdvajamo ekonomiju od ostatka društvenih procesa? Da bi udžbenici iz ekonomije bili elegantniji? Da bi neovisni ekonomski analitičari zadržali svoju neovisnost i radna mjesta? Da bi umanjili troškove kapitalu? Zdravorazumska podjela na ekonomsko i ne-ekonomsko nije nimalo zdravorazumska ni univerzalna.

Relativna niska frekvencija katastrofičnih događaja također ne funkcionira kao argument održivosti podjele. Pored toga što klimatske promjene tu frekvenciju čine sve višom postoje i kontinuirani “egzogeni” učinci koji imaju ozbiljne posljedice po ljudske živote. Ako kompanija izgubi u tržišnoj utakmici ona je zadovoljila pravila slobodnog tržišta, ali novi nezaposleni radnici izlaze van “ekonomije” i prisiljeni su, do eventualnog povratka u “ekonomiju”, sami brinuti o svojoj reprodukciji. Razni drugi učinci tržišnih utakmica imaju neposredne efekte na ne-tržišne društvene sektore koji odgovaraju na ovaj ili onaj način. Pandemija, energetska kriza i klimatske promjene nas uče da moramo napustiti paradigmu koja pretpostavlja odvojenost ekonomije od društva. Tu se ne radi samo o epistemološkoj ispravnosti već doslovno o preživljavanju. A ako ih ne uspijemo povezati spomenute ideološke improvizacije bit će sve luđe i luđe.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.