Za samo 18 mjeseci milion stabala

Podržavamo firme i nudimo rješenja u ostvarivanju pozitivnog utjecaja dok koriste svoj doseg i osećaj odgovornosti u podizanju svijesti o osiguravanju bolje budućnosti za našu zemlju.
Firma za klimatsku tehnologiju GROW MY TREE za samo 18 mjeseci posadila milion stabala_630ea22ded633.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Grow My Tree, start-up kompanija za sadnju i poklanjanje drveća sa sjedištem u Berlinu, koju vodi Sarajka Dijana Galijaševć, posadila je milion stabala u zemljama Globalnog Juga u samo 18 mjeseci.

– Krajem 2020. godine pokrenuli smo kompaniju sa društvenim utjecajem, jer smo željeli učiniti nešto konkretno i opipljivo u borbi protiv klimatskih promjena. U isto vrijeme podržavamo firme i nudimo rješenja u ostvarivanju pozitivnog utjecaja dok koriste svoj doseg i osećaj odgovornosti u podizanju svijesti o osiguravanju bolje budućnosti za našu zemlju. Sadnjom i poklanjanjem drveća za svaku transakciju, prodani proizvod ili potpisan ugovor, firme postaju moćni zagovornici pozitivnih promjena – dok istovremeno povećavaju svoju prodaju. Potrošači će uvijek preferirati kompanije koje integrišu mjerljiva rješenja pozitivnog utjecaja, kao što je sadnja drveća u svoje poslovanje od onih koje ne rade ništa, rekla je Dijana Galijašević, suizvršna direktorica i osnivačica Grow My Tree.

Kompanija Grow My Tree također nudi pojedincima mogućnost sadnje ili poklanjanja drveća jednim klikom putem web trgovine. U saradnji sa odabranim lokalnim partnerima, stabla se sade u zemljama Globalnog Juga poput Tanzanije, Indije, Malavija, Madagaskara i Nepala. Tu nije riječ samo o učinku sekvestracije ugljika drveća, već i društvenom učinku stvaranja radnih mjesta u ekonomski zaostalim zemljama, kao i obnova ekosistema.

Ovo veliko dostignuće ostvarili su zajedno sa kompanijama i pojedincima, koje znaju koliko je održivi angažman važan za bolju budućnost naše planete i svih nas. Tih milion posađenih stabala na Globalnom Jugu nisu samo stabla, oni su moćni alati za održivi razvoj, jer istovremeno podržavaju ekonomske, ekološke i društvene ciljeve. Stabla ne poboljšavaju samo tlo i biološku raznolikost, već lokalnim zajednicama, posebno ženama, pružaju prihode i mogućnosti obrazovanja.

– Vjerujemo da bi svaka firma na svijetu trebala početi razmišljati o načinima stvaranja pozitivnog utjecaja. S našim jednostavnim “izveštajima o pozitivnom učinku” pomažemo kompanijama da bolje razumiju kako mogu integrisati opipljiva rješenja pozitivnog utjecaja koja služe za promovisanje ciljeva održivog razvoja (SDG) i istovremeno pokreću uspjeh svog poslovanja, dodala je Dijana Galijašević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.