Pružam bosansku ruku spasa

Ilustracija:
Pawel Nolbert
Ilustracija: Pawel Nolbert
Čini mi se da je gosp. Šmit baš tu – nemoćan ili nesposoban da izađe iz bosanske jame, koju sâm sebi kopa.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ovih dana Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki protektor za Bosnu u ime krive savjesti čovječanstva (međunarodne zajednice) razgovara ili pregovara sa svim bosanskim i antibosanskim političkim čimbenicima.

Iako za svoj posao protektora za Bosnu prima visoku platu, ne zavidim mu ni najmanje zato što je to, u neku ruku sizifom posao, gdje se troši mnogo dragocjene energije bez vidnog uspjeha.

Svoje sizifovo razočaranje Šmit je nedavno ljutito iskazao na konferenciji za novinare u Goraždu – „Rubbish, full rubbish“ ( „Smeće, potpuno smeće“). Mislio je na političare u Bosni – sve političare. Razumijem očaj gosp. Šmita, ali ga ne shvaćam zato što ne shvaća šta je i (t)ko je zapravo problem u Bosni.

Dakako, najlakše je kazati da je u Bosni sve i svako problem. Naravno, uključujući i formalne i neformalne „protektore“ ili ti „patere“, koji, kao što je to bilo i za vrijeme agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima, nisu u stanju da sami sebe zaštite a kamoli narod bosanski od udruženog zločinačkog poduhvata, koji u zadnje vrijeme tukne na križarski pohod protiv „bosanskog“ islama i muslimana.

Čini mi se da je gosp. Šmit baš tu – nemoćan ili nesposoban da izađe iz bosanske jame, koju sâm sebi kopa. Zato, potrebna mu je pomoć, potrebna mu je bosanska ruka da ga iz mračne bosanske jame povuče na svjetlo bosanskog ispravnog puta prema EU i NATO.

Iz osjećaja bosanskog patriotizma i europskog vizionarstva nudim gosp. Šmitu moju bosansku ruku spasa da izađe iz mračne bosanske jame na svjetlo europskog puta ne samo za mir i spas Bosne, već i za mir i spas Europe. Nudim gops. Šmitu malu bosansku mudrost, koju ne treba zanemariti, kao što ne treba zanemariti ni malu bolest, ni malu vatru, ni malog neprijatelja.

Prvo, gosp. Šmit, ne dozvolite da vas antibosanski političari, ma (t)ko bili, uvedu u svoje političko blato, gdje se oni vrlo dobro snalaze.

Drugo, shvatite, gosp. Šmit, da politika popuštanja sad jednom a sad drugom ili politika prijetnji sad jednom a sad drugog nikad nije i nikad neće proći u Bosni.

Treće, gosp. Šmit, upamtite, Bosna ima nedostataka, ali Bosna ima i jedno sveto pravilo, a to je „Volja za istinu“ za razliku i Ničeovske „Volje za moć“.

Četvrto, gosp. Šmit, ako ste u stanju da shvatite i prihvatite to sveto bosansko pravilo („Volju za istinu“), shvatit ćete i prihvatiti da se morate striktno držati načela europske demokracije i ljudskih prava bez imalo odstupanja u korist antibosanske politike o etničkoj podjeli ili aparthejdu, kojeg u Bosni jednako zagovara Beograd i Zagreb.

Peto, gosp. Šmit, jedini spas za Bosnu, kao i za vašu osobnu reputaciju „protektora“ krive savjesti čovječanstva (međunarodne zajednice), jesu mjerodavne i punopravne presude i odluke međunarodnog suda pravde u Haagu o genocidu nad bosanskim stanovništvom. Toga se trebate (morate) držati bez kompromisa. Upamtite, nema drugog puta za uspjeh i spas Bosne i Europe.

Šesta, najbitnija mala bosanska mudrost, koju nemojte zanemariti, gosp. Šmit, je da pristanete na bosansku pogodbu na način da se europski državni i politički lideri, koji nisu Bosanci: predsjednik francuske Emanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Boris Johnson dogovore sa Vladimirom Vladimirovićem Putinom oko Ukrajine prije dogovora o izbornom zakonu u Bosni.

Mislim da je ovo fer bosanska pogodba sa vama, tj., međunarodnom zajednicom, koja inzistira da se mi, Bošnjaci/Bosanci, dogovorima sa Miloradom Dodikom i Drganom Čavićem, koji ne da liče na Vladimira Vladimirovića Putina, već su ga uvelike nadmašili u zloćudnom i opasnom ponašanju za mir i sigurnost u Bosni i Europi.

Uvjeren sam, gop. Šmit, da, ako se moćni europski državnici i političari dogovore sa zloćudnim i opasnim Vladimirom Vladimirovićem Putinom, dogovorit će se, sigurno, i nemušti i nemoćni bosanski političari sa zloćudnim i prefriganim antibosanskim iredentističinim i secesionističkim blizancima – Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Sedmo, gosp. Šmit, ne znam da li će do vas doći ova mala bosanska mudrost, ali znam da sam ja uradio što sam mogao da vam pomognem da skroz ne zaglibite u bosansko političko i moralno blato te da vam pružim bosansku ruku spasa kako ne biste ostali u mračnoj jami bosanske povijesti.

Bože Milostivi, čuvaj Bosnu i hižu našu u njoj! Amin!

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.