Održano predavanje “Šam i njegova vrijednost”

Znamo da je Mesdžidu-l-Aksa u Palestini, da Palestina pripada Šamu i da je to blagoslovljeno mjesto.
Održano predavanje “Šam i njegova vrijednost”_630eb780d32da.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U novopazarskom Kulturnom centru organizirano je islamsko predavanje na temu „Šam i njegova vrijednost“.
O ovoj temi govorili su muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović i mr Sead ef. Islamović, a specijalni gost predasvanja bio je izvođač ilahija i kasida iz Sirije Mu’tesim Billah el-Aseli.

Predavanje je počelo učenjem ajeta iz Kur’ana Časnog koje je proučio specijalni gost iz Sirije Mu’tesim Billah el-Aseli, nakon čega se prisutnima obratio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, ističući da je Šam blagoslovljena zemlja.
„Riječ Šam ili izraz Šam nije spomenuta direktno u Kur’anu kao riječ, međutim, opisno to područje koje je blagoslovljeno sa izrazom blagoslovljenosti je spomenuto na pet mjesta u Kur’anu i ja bih volio zaista da obratimo pažnju kada Allah dž.š. govori o određenim mjestima, posebno kada ističe da su to blagoslovljena mjesta, na te ajete trebamo posebno obratiti pažnju.

Prvi ajet jeste iz sure El-Isra gdje Uzvišeni Gospodar kaže: „Slavljen neka je Onaj koji je u jednom dijelu noći preveo roba Svoga iz Mesdžidu-l-Harama u Mesdžidu-l-Aksu, čiju smo okolinu blagoslovili.“ Ovaj izraz da je to blagoslovljena zemlja je jako bitan, a znamo da je Mesdžidu-l-Aksa u Palestini, da Palestina pripada Šamu i da je to blagoslovljeno mjesto.

Drugi ajet jeste 71. ajet sure El-Enbija koji govori o hidžri Ibrahima a.s., gdje je Ibrahim a.s. učinio hidžru sa Lutom a.s. u predjelu Saudijske Arabije i Iraka, a rekli smo da to također pripada Šamu. „I spasismo i njega i Luta u zemlju koju smo za ljude blagoslovili.“ (El-Enbijā’, 71.) Dakle, Allah je blagoslovio Šam.“

Večer je izvođenjem ilahija i kasida uljepšao i Besar Latifović.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.