Dok pričamo i čitamo mi postojimo

Zahvaljujući ovom radu srebrenički genocid nad Bošnjacima tako je postao najzadokumentiraniji stravični zločin nad jednim narodom.
FahiraFejzicCengic_Promocija_Behar
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U ‘Kući sevdaha’, u utorak navečer, 23. augusta ove godine održana je zanimljiva promocija izdanja „Behar Publishinga“ kojeg ostvaruju naši ljudi u Američkom centru za kulturu i tradiciju Bošnjaka „Behar“. Ovom prilikom promovirana su tri njihova izdanja, Dvije zbirke nagrađenih priča, novela i pripovijetki nastalih na njihovim ambicioznim natječajima za najbolju priču, nastajalim u periodu od 2003. do 2016. godine, te knjiga američkog forenzičara Roberta Mc Neila „Grave Faces“, „Osebujna lica“.

Na promociji su govorili Ibrahim Osmanbašić, Mehmed Pargan, Sabahudin Alimanović, Fahira Fejzić Čengić, te domaćin u ime izdavača Fehim Kriještorac. Dvije knjige zbirke najljepših modernih bosanskih i bošnjačkih priča imaju dalekosežne ciljeve, da mlade generacije pišu i čitaju, govore i zanavljaju svoj maternji bosanski jezik, ma gdje bili i živjeli. Jedna od najsnažnijih priča u ovom trinaestogodišnjem natjecateljskom projektu je svakako pripovijest velikog književnika Isnama Taljića „Ovako je bilo i treba ostaviti tako“, te nagrađena priča književnika i publiciste Mirsada Sinanovića. Tako se od ove godine natječaj zove po imenu Isnama Taljića.

Ovom prilikom naglašeno je da je upravo u toku novi natječaj koji je ova kulturna nevladina organizacija raspisala ovoga ljeta i jeseni čije će najbolje uratke također publicirati vrijedni zemljaci u Americi.

Knjiga na engleskom jeziku posvećena ispovijestima tamošnjeg forenzičara McNeila krije obilje primarnog istraživačkog materijala koje je ovaj pedantni i posvećeni istraživač obavljao u nekoliko navrata boraveći na prostorima Skopja, Prizrena, Srebrenice, Tuzle Visokog, Prijedora, Omarske.

Zahvaljujući brojnim biolozima, forenzičarima, hemičarima, novinarima, piscima, svjedocima srebreničkog genocida koji su svojim trudom i radom nakon rata, iznijeli na svjetlo dana nevjerovatnu faktografiju o stradanjima i ubistvima bošnjačkih civila kao i albanskih civila, trajno svjedočanstvo o zvjerstvima agresorske strane u 90-tim godinama dvadesetoga stoljeća, usljed kojega je i nastala tako brojna bošnjačka i bosanska dijaspora prostiruća od istoka do zapada i od sjevera do juga ove naše planete zemlje.

Zahvaljujući ovom radu srebrenički genocid nad Bošnjacima tako je postao najzadokumentiraniji stravični zločin nad jednim narodom, a stotine i hiljade tragova DNK-analitike krvi, kostiju, krvne plazme, koštane srži, kose i sličnih ostataka sa ljudskih tijela ostaju svjedoci zločinstava koje su agresorske snage srbijanskih i paravojnih RS-ovskih vojnika ostavile kao svoj ‘pečat’ na krhkom tkivu bosanske obnovljene državnosti.

Ova vrijedna izdanja potvrđuju kreativni potencijal koji bošnjački narod nosi u sebi ma gdje i ma kako živio, u Bosni domovini ili Sandžaku zavičaju, u nekom dalekom zapadnom svijetu ili pak na istoku, svejedno je, središnja crta, osovina njegovog bića sadržana ponajprije u njegovom bosanskom jeziku – kući bitka – svjedoči trajne i svete spone koje premrežavaju sve meridijane i sve paralele na kojima se nastane dobri Bošnjani.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.