Zašto mačke toliko mrze vodu?

Studija čak ide toliko daleko da sugerira da mačke imaju sposobnost nanjušiti lijekove, bombe i medicinske mirise te objašnjava da nos sisavca ima tri različite vrste receptora mirisa.
Zašto mačke toliko mrze vodu?_630d83abea9cb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mačje ponašanje zbunjuje ljude već hiljadama godina, od njihove percipirane arogancije do opsesije ulaska u kutije. No, ono što je još čudnije je mačja reakcija na vodu. Zašto mačke toliko mrze vodu?

Ne boje se sve mačke vode, ali većina će je izbjegavati koliko god je to moguće, a jedan od razloga može se pronaći u njihovom podrijetlu.

“Povijesno gledano, mačke su živjele u suhim, pustinjskim okruženjima, što znači da nisu bile prilagođene plivanju ili provođenju vremena u vodi, a ta se osobina prenijela mnogim našim domaćim mačkama”, rekla je za Newsweek Anna Ewers Clark, voditeljica veterinarskih istraživanja i standarda u britanskoj dobrotvornoj organizaciji za kućne ljubimce Blue Cross. Ako vaša mačka ipak padne u vodu, nije kraj svijeta jer bi trebala znati plivati.

Drugi razlog zbog kojeg se vaša mačka kloni kupanja je pitanje udobnosti i mačje urođene grabežljive prirode. Studije pokazuju da je prosječna temperatura mačaka između 37 i 39 stupnjeva Celzijusa, mnogo viša od ljudskog tijela, što znači da imaju visoku toleranciju na toplinu i idealno bi bilo da im je toplo. Ta je toplina ključna za očuvanje energije između živahnih sesija lova ili igre.

Budući da njihovo krzno upija puno vode, natopljenost vodom može ih učiniti hladnima i “može predstavljati rizik za sigurnost jer ograničava fleksibilnost i mobilnost”, rekla je Pam Johnson-Bennett, stručnjakinja iz Cat Behavior Associatesa.

Voda može isprati mačji miris

Mačke također mrze vodu jer njuhom shvaćaju svoju okolinu, a ako se smoče, može se dogoditi da voda ukloni njihov osobni miris. Studija, objavljena u časopisu Applied Animal Behavior Science, otkriva da mačke imaju osjetljiviji nos od ljudi, pa čak i pasa. Njuh je glavna metoda koju mačka koristi za analizu svoje okoline i ključna je za komunikaciju, lov i otkrivanje predatora, kao i mačji osjećaj identiteta.

Studija čak ide toliko daleko da sugerira da mačke imaju sposobnost nanjušiti lijekove, bombe i medicinske mirise te objašnjava da nos sisavca ima tri različite vrste receptora mirisa, a vjeruje se da jedan od njih, VC1, kontrolira njihovu sposobnost razlikovanja mirisa. Ljudi imaju samo dvije varijante ovog proteina, psi imaju devet, dok mačke imaju 30.

Mačku ne treba dresirati da ulazi u vodu

Voda sadrži kemikalije i otopljene tvari koje osjetljivi mačji nos može pokupiti. Stoga mačke mogu izbjegavati vodu jer ne žele biti kontaminirane bilo kakvim nepotrebnim mirisima. Slično, mačke provode puno vremena trljajući se o namještaj i svoje ljude kako bi proširile svoj miris, pa je razumljivo da nisu toliko željne da ga se ispere.

Mačji strah od vode također se može oblikovati negativnim prošlim iskustvima s mokrim, “poput prskanja kao kazne ili traumatskih postupaka kupanja”, rekla je Johnson-Bennett. Kako mačke ne razumiju kaznu, treniranje mačke poslasticama i nagrađivanje dobrog ponašanja puno je učinkovitije i manje je vjerojatno da će oštetiti njihov odnos s vama.

Koliko god željeli voditi svoju mačku na plivanje, osim ako ne izrazi interes za igranje u vodi, najbolje ju je pustiti da to i dalje izbjegava. Pranje mačaka također nije potrebno, jer za razliku od pasa, većina pasmina se ne mora kupati i to zapravo može isušiti njihovu kožu.

“Ako imate pasminu koja zahtijeva kupanje, najlakši način za treniranje je da počnete kad su mačići. Ako vaša odrasla mačka treba kupanje, najbolje je potražiti profesionalnog timaritelja ili veterinarsku kliniku koja to radi”, rekla je Johnson-Bennett.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.