Podli plan u borbi za BNV

Ljajić je priznao počekom 2022. godine, kada je na stranačkom skupu u Tutinu kazao da očekuje da na predstojećim izborima za BNV “budu najjači”.
SRBE UPISUJU KAO BOŠNJAKE – Podli plan Ljajića u borbi za BNV_630d753696e53.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Izbori za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, uključujući izbore i za Bošnjačko nacionalno vijeće, biće održani krajem ove ili početkom naredne godine.

Sve bošnjačke partije aktivno učestvuju u ovom izbornom procesu i dok su Stranka pravde i pomirenja i SDA Sandžaka u narodu prepoznate kao stranke sa nacionalnim predznakom, te uvijek imaju značajan broj glasova, SDP(S) Rasima Ljajića još uvijek nije uspio da ostvari značajniji rezultat. Iako je SDP definisana kao partija bošnjačke nacionalne zajednice, na izborima za za ovu značajnu instituciju Bošnjaka ređali su poraze.

Da je Bošnjačko nacionalno vijeće bolna rana SDP-a, Ljajić je priznao počekom 2022. godine, kada je na stranačkom skupu u Tutinu kazao da očekuje da na predstojećim izborima za BNV “budu najjači”.

A to “biti najjači” Ljajić pokušava ostvarati na svaki način, pa su tako u opštini Ljubovija zabilježene malverzacije na način da se Srbi upisuju u poseban birački spisak kao Bošnjaci. Ljajić ovo mešetarenje sprovodi preko Gorana Giga Josipovića, predsjednika Skupštine opštine Ljubovija i visokog funkcionira SDP(S)-a.

Cilj je da na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće sigurni glasovi i članovi SDP(S)-a iz Ljubovije biraju Bošnjacima nacionalne predstavnike, naravno sa Ljajićeve liste.

Inače u opštini Ljubovija po popisu iz 2011. godine nije bilo upisanih Bošnjaka, dok se jedan stanovnik izjasnio kao musliman.

Ono što zabrinjava jeste tendencija Rasima Ljajića da što više članova SDP(S)-a srpske nacionalnosti upiše kao Bošnjake. Pored Ljubovije, Ljajić ovu zloupotrebu koristi i u mjestu Žabar, ali i u još nekim većinski srpskim mjestima.

Na posljednjim izborima za BNV pravo glasa imalo je 103.492 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.