11 zadivljujućih univerzitetskih biblioteka širom svijeta

Vijekovima su neke akademske institucije trošile dosta resursa kako bi osigurale da njihove biblioteke inspirišu svoje studente.
11 zadivljujućih univerzitetskih biblioteka širom svijeta_63098f16eb9be.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Univerzitetska biblioteka se češće povezuje sa tepisima od zida do zida, lošim fluorescentnim osvjetljenjem i decenijama starim sofama nego sa privlačnim dizajnom nekih od najpoznatijih svjetskih arhitekata. Ipak, postoji više od nekoliko univerzitetskih biblioteka sa impresivnim elementima dizajna – bilo da se radi o originalnim Tudor plafonima iz 15. vijeka ili balkonima od livenog gvožđa – zbog kojih studenti zaista žele da provedu nekoliko dana i noći učeći i čitajući.

Vijekovima su neke akademske institucije trošile dosta resursa kako bi osigurale da njihove biblioteke inspirišu svoje studente. Na Univerzitetu u Čikagu, na primjer, školski zvaničnici su pozvali svjetski poznatog njemačkog američkog arhitektu Helmuta Jahna da sagrade svoju najnoviju biblioteku. Druge, u Ujedinjenom Kraljevstvu, mnogo su starije, odražavajući stilove koji su bili u modi kada su izgrađene. Architectural Digest istražuje 11 najljepših koledž biblioteka iz cijelog svijeta.

Univerzitet u Dablinu

Ne samo da je biblioteka Triniti koledža na Univerzitetu u Dablinu najveća biblioteka u zemlji, već je i među najljepšim. Glavni dio Duge sobe izgrađen je početkom 18. vijeka i danas sadrži oko 200.000 najstarijih knjiga biblioteke.

Biblioteka rijetkih knjiga i rukopisa Beinecke, Univerzitet Yale

Biblioteku rijetkih knjiga i rukopisa Univerziteta Yale dizajnirao je Gordon Bunshaft iz Skidmorea, 1963. godine. Veliki poklon trojice bivših studenata Yalea (Edwin J. Beinecke, Frederick W. Beineckea i Waltera Beineckea), biblioteka je izložbena dvorana nalik katedrali, obložena mermerom – što pojačava minimalno svjetlo – kako bi se zbirka rijetkih knjiga i rukopisa čuvala na sigurnom. Ovo je možda jedina biblioteka koja je namjerno prilično mračna – zbog knjiga, naravno.

Univerzitet umjetnosti Tama

U kampusu Hachioji Univerziteta Tama Art u Tokiju, biblioteka je konačno otvorena 2007. godine nakon tri godine izgradnje. Iako je to bila dugo očekivana zgrada, studenti i profesori bili su voljni čekati na dvospratno remek-djelo dizajnirano od čelika i betona Toyo Ito. Možda je vrlo moderna, ali biblioteka upućuje na prošlost sa svojim impozantnim vitkim lukovima, koji se ukrštaju u nekoliko tačaka.

Univerzitet Eötvös Loránd

U Budimpešti, biblioteka Univerziteta Eötvös Loránd, koja je izgrađena 1959. godine, dom je za oko tri miliona dokumenata, uključujući relikvije ranog mađarskog jezika, srednjovjekovne povelje, pisma o patentima esnafa, rukopise autograma, jedinstvene gravure i karte. Osim toga, zbirka starih knjiga biblioteke dio je nacionalne kulturne baštine Mađarske i poznata je u cijeloj zemlji.

Nacionalni autonomni univerzitet Meksika

Možda je otvorena 1956. godine, ali Biblioteca Central Universidad Nacional Autónoma de México ima jednu od najvećih kolekcija u cijelom Meksiku. Uz to, sa muralom Juana O’Gormana, nazvanom Istorijska reprezentacija kulture, koji pokriva gotovo svaki kvadratni inč eksterijera biblioteke, teško je promašiti. A u julu 2007. godine, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu proglasila je i Centralnu biblioteku i Centralni kampus Univerzitetskog grada svjetskom baštinom.

Univerzitet u Utrechtu

Na Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad (Univerzitet Utrecht) u Holandiji, Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten je angažovan da stvori modernu biblioteku za studente. Kreativci su osmislili moderan pogled na brutalizam s ogromnom tamnom kockom sastavljenom od naizmjeničnih prozirnih i neprozirnih teksturiranih panela koji su otisnuti na staklu i urezani u reljef na betonu. Međutim, iznutra su šarene gomile iznenađujuće svijetle.

Univerzitet Upsala

Na prvi pogled, Carolina Rediviva više liči na radnu sobu u starom engleskom dvorcu nego na glavnu zgradu Univerzitetske biblioteke Upsale u Švedskoj, ali struktura iz 19. vijeka dio je koledža. I pošto je završena 1841. godine, to je ujedno i najstarija biblioteka u zemlji. Za razliku od mnogih biblioteka ili univerzitetskih zgrada koje nose imena ljudi, Carolina Rediviva je dobila ime po zgradi Academia Carolina, koja je služila kao univerzitetska biblioteka veći dio 18. vijeka.

Univerzitet u Coimbri

U Portugalu, Biblioteka Joanina Univerziteta u Koimbri (Universidade de Coimbra) je jedna od najljepših biblioteka na svijetu. Kao i mnoge istorijske biblioteke, i ova je nazvana po svom osnivaču, kralju Jovanu V od Portugala, koji je naručio izgradnju biblioteke na vrhuncu doba prosvjetiteljstva 1717. Dom za više od 70.000 tomova i rukopisa, biblioteka je možda jedini spomenik na nacionalnoj listi koji namjerno čuva porodice slijepih miševa.

Univerzitet u Beču

Biblioteka na Univerzitetu u Beču (Universitätsbibliothek Wien) je mnogo starija nego što može izgledati – iako je prošla kroz nekoliko popravki i više puta mijenjala lokacije. Izgradnja glavne biblioteke započela je 1365. godine, čime je postala najstarija biblioteka na njemačkom govornom području. I kao i sve što je tako staro, ima svoju istoriju: dok su otomanski ratovi kidali Evropu i kuge se širile po kontinentu, univerzitet i njegove biblioteke su patili. Tek 1756. samostan jezuita je preuzeo ono malo ostataka univerzitetske biblioteke i spojio ih sa fondovima carske dvorske biblioteke, i na kraju ih spasio.

Još jedna poštovateljka pisane riječi, carica Marija Terezija, odlučila je da ponovo otvori univerzitetsku biblioteku i 13. maja 1777. godine ispunila je svoje obećanje. Ipak, najvrednije knjige ostale su u njenom novom domu u okviru dvorske biblioteke.

Sterling biblioteka, Univerzitet Yale

Ako je kuhinja srce doma, biblioteka je duša univerziteta, a Sterling biblioteka, jedna od najistaknutijih zgrada Univerziteta Yale, je dokaz. Završen 1930. godine od strane bivšeg studenta Jamesa Gamblea Rogersa, koji je diplomirao 1889. godine, klasični univerzitetski svemirski prostor u gotičkom stilu sadrži skoro tri miliona tomova raspoređenih na 14 spratova hrpa knjiga. Nazvana po svom dobrotvoru, Džonu Vilijamu Sterlingu, koji je diplomirao na Jejlu 1864. godine, biblioteka se dramatično naginje sa plafonom od 60 stopa, klaustrima, prozorima na bočnim kapelama i oltarom. Da ne spominjemo, postoji 3.300 vitraža koje je dizajnirao umjetnik G. Owen Bonawit u cijelom prostoru.

All Souls Koledž

Elegantna engleska biblioteka All Souls College, Codrington Library, izgrađena je u 18. vijeku, zahvaljujući bivšem saradniku All Soulsa Christopheru Codringtonu, koji je ostavio 10.000 britanskih funti koledžu nakon svoje smrti 1710. On je insistirao da koledž izgradi novu biblioteku, i ne samo da ga je All Souls poslušao, već ju je institucija, koja je sastavni koledž Univerziteta u Oksfordu, nazvala po svom dobrotvoru. Međutim, budući da je njegovo bogatstvo uglavnom zarađeno od plantaža sa robovima, All Souls je odlučio promijeniti ime u jednostavno College Library. Do promjene je došlo 2020.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.