Gladne životinje velika pomoć u gašenju požara

Životinje širom planete imaju veliki doprinos u sprječavanju požara, time što raščišćavaju rastinje.
Ilustracija: Kim Smith
Ilustracija: Kim Smith
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stado od 300 ovaca i koza zaduženo je za zaštitu dijela Barselone od požara, a cilj je da ih bude što više, navode strani mediji i naglašavaju da je to stari metod zaštite od požara.

Barselona je u borbi protiv vatrene stihije počela da računa na koze i ovce, čiji je zadatak da u najvećem gradskom parku pojedu što više rastinja, kako bi smanjile mogućnost od izbijanja i rasplamsavanja požara.

Kako piše Vašington post, prije mjesec dana vatra je gutala sve pred sobom dok nije iznenada stala ispred kuća u Zapadnom Sakramentu, a iako je sve djelovalo kao čudo, ispostavilo se da je to rezultat 400 gladnih koza koje su obrstile nisko rastinje.

“Životinje su temeljni radnici, ne izmišljamo ništa novo”, naglasio je Gijem Kantaleta iz NVO Pau Kosta, koji istu strategiju koristi i u Đironi od 2016. godine.
Slična metoda u borbi protiv požara primjenjivana je i u Andaluziji prije više od dvije decenije, piše Gardijan.
U Barseloni je u aprilu pokrenut pilot projekat u parku Coljserola iznad grada, koji se prostire na 8.000 hektara i u kojem godišnje prosječno izbije 50 požara.
Predstavnik grada Eloi Badia kaže da bi posljedice požara, kada bi on izbio u tom parku, bile ogromne, imajući u vidu da ga okružju gusto naseljene opštine.
Regionalni projekat u Španiji uključuje više od 100.000 životinja koje se koriste za zaštitu od požara, a procjenjuje se da vlasti tako uštede 75 odsto sredstava koje bi potrošile na mehaničko uništavanje vegetacije.
Životinje širom planete imaju veliki doprinos u sprječavanju požara, time što raščišćavaju rastinje.
U Kaliforniji je desetak kompanija kupilo koze za ciljanu ispašu nakon što je prošle godine u požaru izgorilo 850.000 hektara.
U Portugalu je 2017. godine ugrožena vrsta konja pomogla da se sačuva prirodni rezervat Faia Brava.
U Kanadi su krave pomagale da se ne desi katastrofa tako što su obrstile područja podložna požarima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.