Robot koji ume da vam pripremi piće

Najvažnije je ipak to što ume i da ćuti i da prima narudžbine bez ijedne izgovorene reči.
EF58C690-F44E-4EB3-B9A7-DB369249B38F
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Retki su oni kojima bar ponekad ne prija tišina. Na primer dok ispijaju omiljeno piće u lokalnom baru. Za naručivanje je obično potrebno da se izgovori makar jedna rečenica – bar je tako bilo do sada.

Roboti polako ulaze u sve sfere života, pa i iza šanka. Eksperti s napuljskog univerziteta Federico II su smislili novog robotskog barmena, mašinu koja ne priča mnogo. U pitanju je BRILLO (Bartending Robot for Interactive Long-Lasting Operations) koji je uz pomoć mašinskog učenja naučio sve što znaju iskusni barmeni, bar tako tvrde kreatori. To znači da može da zapamti omiljena pića stalnih mušterija, da ćaska, čak i da se šali ako proceni da je to u skladu s atmosferom u lokalu. Najvažnije je ipak to što ume i da ćuti i da prima narudžbine bez ijedne izgovorene reči.

U kratkom videu, koji se pojavio na platformi Twitter, može da se vidi da BRILLO i liči na tradicionalnog barmena – sve do leptir-mašne. Ima i lice koje liči na ljudsko, budući da se klijenti udobnije osećaju uz poslužitelje koji bar podsećaju na ljude. Budućnost nam kuca na vrata i zaviruje u čašu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.