Najveći morski pas na svijetu nije mesožder

"Sada moramo ponovno preispitati čime se tačno kitopsine hrane i šta rade na otvorenom okeanu"
Naučnici otkrili da najveći morski pas na svijetu nije mesožder_62e4a530ce553.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Najveći morski pas u našim okeanima već ima reputaciju nježnog diva, a izgleda da je i “nježniji” prema drugim životinjskim vrstama nego što se prije mislilo.

Kitopsina (Rhincodon typus) se hrani filtriranjem vode, a do sada se smatralo da se pomoću tog procesa većinom hrani sićušnim životinjicama. Naulnike je zanimalo je li taj vegetarijanski dio njegove prehrane samo dodatak hrani mesoždera ili mu je potreban za zdravo funkcioniranje.

Stoga su analizirali uzorke izmeta i kože i ustanovili šta zapravo ovaj deset metara dugi morski pas zapravo iskoristi nakon što filtrira nevjerovatne količine vode, piše Science Alert.

Koriste hranjive tvari iz algi

“Izmet je pokazao da konzumiraju planktonske rakove, no zanimljivo je da smo ustanovili da ih baš ne metabolizuju”, rekla je biologinja Patti Virtue sa Univerziteta Tasmanija.

Umjesto toga, izgleda da kitopsine zapravo iskorištavaju veliku količinu hranjivih tvari iz algi.

“Sada moramo ponovno preispitati čime se tačno kitopsine hrane i šta rade na otvorenom okeanu”, rekao je biolog Mark Meekan s Australskog instituta za nauku o moru.

Analiza tkiva koju su sproveli Meekan i njegovi kolege takođe je pokazala profil masnih kiselina koji je više odgovarao svejedima nego mesožderima. U studiji iz 2019. koja je proučavala uzorke tkiva tih životinja otkriveno je da se kitopsine hrane barem nekim organizmima koji su nisko u lancu ishrane, poput biljaka i algi.

Evolucijsko prilagođavanje

Kitopsine nisu jedini morski psi koji su svejedi, bonnetheadi (Sphyrna tiburo) takođe konzumiraju značajnu količinu morske trave. Ove životinje često progutaju biljke prilikom lova na mali plijen poput rakova, mekušaca i riba koji se skrivaju u gustoj morskoj travi. Zbog toga što moraju konzumirati i određeni dio biljaka prilikom lova, vjerovatno su razvili mogućnost njihove probave.

Naučnici smatraju da se to dogodilo i s kitopisinama. Tokom svoje evolucijske prošlosti, možda su izvorno gutali alge kako bi probavili životinje koje na njima žive te su nakon nekog vremena počeli probavljati i same biljke te iz njih koristiti hranjive tvari.

Istraživanje naziva The world’s largest omnivore is a fish objavljeno je u časopisu Ecology.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.