Sramna presuda u slučaju Ernada Bakana

Vladavina prava mora obuhvatati sve građane Republike Srbije, bez obzira na vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost.
SPP: Sramna presuda u slučaju Ernada Bakana_62e29c890050a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stranka pravde i pomirenja izražava zabrinutost povodom skandalozne presude u slučaju Ernada Bakana, nastradalog mladića iz Novog Pazara i studenta u Visoko zdrastvenoj školi, koga je, 4. marta 2019. godine, automobilom udario I. M. na pješačkom prijelazu u ulici Cara Dušana u Zemunu.

Nakon istražnog postupka, koji je trajao više od 18 mjeseci, i optužnice koju je Treće osnovno tužilaštvo podiglo sredinom oktobra 2020. godine, jučer je donijeta prvostepena presuda kojom je Treći osnovni sud u Beogradu osudio I. M. na godinu i pet mjeseci zatvora.

Ovakva presuda predstavlja razlog za zabrinutost svih građana s obzirom na to da se njome šalje jasna poruka da divljanje u saobraćaju ne predstavlja opasnost za društvo, te da život pripadnika jednog naroda može biti jeftiniji od pripadnika drugog, što je u suprotnosti sa univerzalnim principom pravde za koji se kategorički zalaže Stranka pravde i pomirenja.

Vladavina prava mora obuhvatati sve građane Republike Srbije, bez obzira na vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost.

Svaki slučaj se mora procesuirati u skladu sa zakonskim regulativama, bez povlašćenih pojedinaca i selektivne pravde koja može dodatno generisati i produbiti antagonizme među narodima na ovim prostorima.

Stranka pravde i pomirenja daje punu podršku porodici Bakan u istrajavanju na putu pravde, što predstavlja osnovno načelo našeg programa i djelovanja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.