Mula Osman Rastoder nije zločinac

Samo prikazivanje filma je proteklo sa iznošenjem dokaza svjedoka koji su živi svjedoci Drugog svjetskog rata, dokumentovano je prikazano stanje tadašnjeg vremena.
Muratović: Ne postoji presuda bilo kojeg suda da je Mula Osman Rastoder zločinac_62e3361ef05de.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici Almir Muratović oglasio se povodom pisanja crnogorskih portala da je više državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo predmet povodom promocije dokumentarnog filma pod nazivom “Osman ef. Rastoder, Oslobađanje zaborava” autora Avda Huseinovića, a koji je prikazan Bošnjačkom kulturnom centru Sandžak u Petnjici.

On je istakao da je cilj nastanka i prikazivanja filma iznošenje historijskih činjenice.
“Povodom medijskih natpisa i navoda u Crnoj Gori da je dokumentarni film o Mula Osmanu Rastoderu prikazivanje i veličanje navodno ratnoh zločinca Mula Osmana, želim kazati da sama projekcija film ai sami sadržaj filma niti sadrži bilo kakvo veličanje, sve i da je tačno ono što mediji pišu, a nije tačno jer ne postoji presuda bilo kojeg suda da je Osman Rastoder zločinac.

Upravo i cilj prikazivanja filma i koliko imam ja saznanja cilj nastanka samog filma i snimanja, jeste iznošenje činjenica i da se jednom za sva vremena skine ljaga sa Mula Osmana Rastodera ili naravno u suprotnom, ukoliko neko ima neki drugi dokaz, da se dokaže ono što mediji i pojedini historilari u Crnoj Gori tvrde na navodima rekla kazala.

Samo prikazivanje filma je proteklo sa iznošenjem dokaza svjedoka koji su živi svjedoci Drugog svjetskog rata, dokumentovano je prikazano stanje tadašnjeg vremena, čak film prikazuje i opisuje dešavanja na ovim prostorima i za vrijeme kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a ne samo Drugi svjetski rat. U medijima sam također pročitao da je tužilaštvo pokrenulo postupak, mene lično niko ništa nije obavijestio, naravno da ukoliko bilo kakav poziv ili bilo šta dođe do mene, naravno da ću se odazvati i dati svoj iskaz i potvrditi sve ono što sam i ranije medijima kazao i što kažem i sada.”

Promocija je bez problema priređena, a organozatori su procijenili da je projekciji filma prisustvovalo do stotinu garđana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.