Suša na Pešteru, vode nema ni za ljude ni za stoku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Na zahtjev predsjednika Opštine Sjenica Vojska Srbije poslala je tri cisterne ukupne nosivosti 13 hiljada litara.
Suša na Pešteru, vode nema ni za ljude ni za stoku – Na zahtjev predsjenika Mujagića stigle cisterne s vodom_62df419cc32aa.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na zahtjev predsjenika Mujagića tri cisterne s vodom stigle na Pešter. Do ne bude obnovljen pešterski vodovod nastajat će na sve načine pomoći stanovništvu. Inače, suša je ugrozila i ljude i stoku, uništila polja
Ne zna se da li je teža zima ili gore ljeto na Pešteri. Suša je ispraznila bunare i spržila travu.
– Nestašica je vode i stočne hrane, katastrofa. Izgorjelo je sve, kaže Nihad Ibrovićiz sela Međugore na Pešteru.

Ima, kaže, oko dvjesta ovaca i jagnjadi kao i ostali mještai Međugora. Ovih dana snalazili se kako su znali jer je bunar pri kraju.
– Neko ima da dotjera neko nema s čim. Zvali smo onda predsjednika. Zahvaljujem se predsjedniku Vučiću i predsjedniku Opštine Mujagiću što su nam pomogli dok je suša i dok se vrijeme ne promijeni
I stigle su, tri cisterne s vodom na Pešter. Na zahtjev predsjednika Opštine Sjenica Vojska Srbije poslala je tri cisterne ukupne nosivosti 13 hiljada litara. Stižu, tri do četiri ture dnevno.

Inače, ovo stanje prouzrokovano je i činjenicom da je devastiran pešterski vodovod.
– Problem je što vodu dovozimo iz Sjenice i jako puno vremena trošimo na transportne troškove uzimajući u obzir veliku razdaljinu između Sjenice i Peštera. Ljudi rade po 12, 14 sati odvoze vodu. Želim reći da vojnici i starješina čine sve što je u njihovoj moći da što više vode dostave građanima u toku jednog dana, kaže Munib Mujagić, predsjednik Opštine Sjenica.

Ističe da će, dok problem ne bude saniran, na sve načine nastojati da olakšaju. Za žitelje Pešteri, iako će obnova pešterskog vodovoda potrajati to će biti neprocjenjiv događaj kojeg vrijedi čekati jer Pešter i bez suše nema dovoljne količine vode.
– To bi značilo mnogo pošto nema vode. Ovaj naš vodovod nema mnogo vode. Mala je količina vode koja napaja dva sela, Međugore i Raškoviće, ističe Ibrović.

Dvije cisterne vode dopremljene su su iz garnizona Kraljevo, jedna iz Kruševca. Ostat će sve dok bude trebalo pomoći.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.