Turista sve više, Beranama potreban još jedan veći hotel

Svi podaci koje imamo govore nam da je potražnja za hotelskim smještajem porasla, i da bi u ovom trenutku Beranama bio potreban još jedan hotel većih kapaciteta.
Turista sve više, Beranama potreban još jedan veći hotel_62dde6a055263.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Berane ima potrebu za još jednim hotelom većih kapaciteta i veće kategorije, u odnosu na porast potražnje i ostvarenih noćenja u posljednjim godinama. Iz lokalne turističke organizacije u ovom sjevernom gradu, Portalu RTCG su kazali da takvu procjenu temelje na osnovu statističkih podataka i prijavljenih noćenja, kao i sadašnjih hotelskih kapaciteta i broja kreveta u postojećim hotelima i prijavljenim seoskim turističkim domaćinstvima.

“Svi podaci koje imamo govore nam da je potražnja za hotelskim smještajem porasla, i da bi u ovom trenutku Beranama bio potreban još jedan hotel većih kapaciteta i veće kategorije, odnosno sa sadržajima koji bi zadovoljili zahtjeve za takozvani kongresni turizam”, rekao je direktor Turističke organizacije Berane, Ivan Radević.

On je objasnio da ovaj grad trenutno ima ukupno 215 hotelskih kreveta, kao i još 23 kreveta u prijavljenim seoskim domaćinstvima.
“Najveći broj kreveta od toga predstavlja ponudu i kapacitet hotela “Berane”, koji ima 32 sobe i dva apartmana, dok preostali dio čini ponudu još tri manja hotela u gradu”, kazao je Radević.

Prema njegovim riječima, nagla potražnja za hotelskim kapacitetima je prošle godine rezultirala sa 12,5 hiljada ostvarenih prijavljenih i registrovanih noćenja, što je u odnosu na 2019. godinu, kada je registrovano 4,5 hiljada hotelskih noćenja, više za dvjesta odsto.
“Na kraju godine ćemo imati podatke i za ovu godinu, ali po sadašnjem trendu možemo očekivati da će biti više noćenja nego i prošle godine. Sve to govori da postoji prostor za izgradnju još jednog većeg hotela, i to hotela visoke kategorije”, rekao je direktor TOB.

Berane je turistički procvat imalo prije četrdeset godina, kada je zauzimalo značajno mjesto na turističkoj mapi Crne Gore, kao nezaobilazna tranzitna turistička destinacija za strane turiste. Tada je u ovom gradu poslovalo hotelsko turističko preduzeće Berane, koje je u svom sastavu imalo nekoliko hotela, motela, restorana i kafana.

HTP “Berane” privatizovano je 2003. godine, i novi vlasnici su vrlo brzo rasprodali sve što su mogli. Hotel “Berane” je dugo išao iz ruke u ruku i propadao, dok ga nije kupila beranska firma “Beton group”, koja ga je temeljno rekonstruisala i vratila mu stari sjaj i izgled.
Pa, ipak, sa 32 sobe, kao i nedostatkom spa centra, ovaj hotel ne može odgovoriti svim zahtjevima za kongresni turizam, što otvara prostor za izgradnju još jednog većeg hotela u ovom sjevernom gradu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.