Magnetni mikroroboti za četkanje i čišćenje zuba koncem

Tehnologija bi mogla da obezbedi slično ili čak bolje čišćenje od ručnih tehnika.
Magnetni mikroroboti za četkanje i čišćenje zuba koncem_62d5ea2c16667.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji razvili su tehniku za manipulaciju magnetnim mikrorobotima u strukture u obliku čekinja i žica koje mogu da peru zube i koriste konac.

Mikroroboti zasnovani na nanočesticama gvožđa takođe aktiviraju vodonik peroksid kako bi oslobodili slobodne radikale koji ubijaju bakterije i dalje ciljali bakterijske populacije u ustima. Tehnologija bi na kraju mogla biti pogodna za one koji imaju problema sa spretnošću ili za lenje ljude, da vode računa o svojoj oralnoj higijeni. Do sada su istraživači pokazali da mikroroboti mogu efikasno ukloniti biofilmove sa 3D štampanih replika ljudskih zuba i pravih zuba postavljenih u opremu. Takođe su pokazali da projekcije robota nalik čekinjama ne štete desnima na životinjskom modelu. Tehnologija bi mogla da obezbedi slično ili čak bolje čišćenje od ručnih tehnika.

Većina nas sposobnost da pere zube i konac uzima zdravo za gotovo, ali za ljude sa ograničenom spretnošću taj zadatak može biti težak i može biti teško održati zube zdravim. Ovi istraživači su krenuli da razviju automatizovani sistem koji može da izvuče naporan rad iz ovog procesa. „Rutinska oralna nega može predstavljati izazov za mnoge ljude, posebno za one koji teško čiste zube“, rekao je Hjun (Mišel) Ku, jedan od kreatora novih robota. „Morate oprati zube, zatim očistiti zube koncem, pa isprati usta; to je ručni proces u više koraka. Velika inovacija ovde je da robotski sistem može da uradi sva tri na jedan, bez upotrebe ruku, automatizovan način”.

Nova tehnologija je bila moguća zahvaljujući magnetnim svojstvima nanočestica oksida gvožđa koje formiraju mikrorobote i sposobnosti istraživača da manipulišu magnetnim poljima. „Nanočestice se mogu oblikovati i kontrolisati magnetnim poljima na iznenađujuće načine“, kaže Edvard Stiger, još jedan istraživač uključen u studiju. „Mi formiramo čekinje koje se mogu proširiti, pomesti, pa čak i preneti napred-nazad kroz prostor, slično kao čišćenje koncem. Način na koji funkcioniše je sličan načinu na koji robotska ruka može posegnuti i očistiti površinu. Sistem se može programirati da automatski vrši sklapanje nanočestica i kontrolu kretanja.”

Zanimljivo je da nanočestice ne samo da mogu fizički ukloniti bakterijske biofilmove iz zuba, već imaju i inherentna antibakterijska svojstva u obliku katalitičke aktivnosti koja može aktivirati vodonik peroksid i pomoći u uništavanju oralnih bakterija i biofilma. Do sada su istraživači UPen-a pokazali da mogu da manipulišu česticama kako bi efikasno uklonili biofilmove sa 3D štampanih replika zuba i pravih ljudskih zuba. Takođe su testirali sistem na životinjama i pokazali da ne oštećuje desni.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.