5 izuma antičke Grčke bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svijet

Antička Grčka bila je domovina mnogih istorijskih ličnosti, velikih mislilaca i pronalazača koji su kovali civilizacijski tok Evrope i oblikovali način na koji posmatramo svijet.
5 izuma antičke Grčke bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svijet_62d624954886a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kolijevka zapadne filozofske misli, stara Grčka donijela je mnoge izume bez kojih ne bismo mogli da zamislimo moderan život.

Antička Grčka bila je domovina mnogih istorijskih ličnosti, velikih mislilaca i pronalazača koji su kovali civilizacijski tok Evrope i oblikovali način na koji posmatramo svijet, piše Newsweek.

Sport

Početkom VIII vijeka prije nove ere u Olimpiji su održane prve Olimpijske igre u istoriji, a ponavljale su se na svake četiri godine. Prvobitno je Olimpijada bila jednodnevan sportski događaj, ali je vremenom prerasla u petodnevni festival. Trke kočijama, trčanje, rvanje i druge discipline izvodile su se u čast boga Zevsa, kojem je ritualno žrtvovano 100 ovaca.

Fizika

Prvi “Eureka” momenat dogodio se u III vijeku prije nove ere, kada je matematičar, filozof i pronalazač Arhimed ušao u kupku.

Arhimed je shvatio da postoji sila koja iz kade izbacuje količinu vode jednaku zapremini njegovog tijela. Tako je rođen prvi princip fizike.

Drama

Prvi teatri nastali su iz ranogrčkih religijskih obreda, a razvijali su se najviše u Atini u periodu od 530. do 220. godine prije nove ere.

Postojala su tri osnovna žanra: tragedija, komedija i satirska igra. Oko 17 hiljada ljudi primao je prosječan grčki teatar. Grci su čak imali “specijalne efekte” kao kranove kojima su dizali glumce u vazduh i pozicionirali ih prema potrebi i kompoziciji.

Sud

Stari Grci, kao i Rimljani poslije njih, koristili su sudnicu za veliki broj poslova. Prva porota sastojala se od 1.502 muškarca, a pojavila se u Atini oko 590. prije nove ere.

Alarm za buđenje

Filozof Platon je prvi čovjek kojem je palo na pamet da napravi “mašinu za buđenje”. Naime, Platonu je bio potreban “alarm” da bi stizao na jutarnja predavanja. Osmislio je spravu na principu kretanja vode kroz posude čime se izaziva piskav zvuk.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.