Život nema smisla ako u njemu nema požrtvovanosti

Ja ovim putem pozivam sve vakife koji nisu do sada uzeli učešće i nisu sebi priuštili ovu privilegiju da budu dio vakufa da to i učine.
401B2F1B-6532-4D02-B9FB-0FF682647D0A
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bajramski prijem upriličen je u musafirhani Islamskog centra Gazilar u Novom Pazaru, gdje su se, uz muhabet, kahvu i čaj družili čelnici Islamske zajednice sa vjernicima. Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević istakao da je Sandžak oduvijek bio jedna cjelina, kako historijski, tako i tradicionalno i faktički.

Život nema smisla, dodao je, ako u njemu ne postoji požrtvovanost rad Uzvišenog Stvoritelja.
“Sandžak je jedna cjelina – historijska, tradicionalna i faktička i mi sve što radimo činimo da to tako i ostane. Kurban bajram poručuje mnogo što-šta cijelom ummetu, a glavna poruka jeste žrtva i to ne bilo kakva, već požrtvovanost na putu istine i dobra, gdje mi obnavljamo svoj ugovor ili zavjet sa Stvoriteljem da smo radi Njega i Zbog njega spremni žrtvovati ono što je najvrijednije i da ustvari život bez te žrtve život nema nikakvog smisla. Ono što je obilježilo ove dane uoči Bajrama jesu dvije stvari koje bih ja istakao, a dolaze sa Južnog Sandžaka. Prvi jeste svakako jedna plemenita inicijativa koja je potekla od vakifa i džematlija iz šeher Taslidže, Pljevalja koji žive u Sandžaku, ali i diljem dijaspore da kupe jedan plac i uvakufe ga – što su i učinili u centru Pljevalja i da tu izgrade jedan velelepni kulturni centar po imenu slavnog muftije sandžačkog Mehmeda ef. Šemsikadića.

Od samog početka sam bio dio tog plana i projekta i svjedočim pred Bogom i ljudima da sam o tome razgovarao i strategiju pravio sa rahmetli akademikom muftijom Muamer ef. Zukorlićem što će, ubijeđen sam, to biti još jedan od njegovih mnogobrojnih vakufa, ali je definitivno da su dvojica muftija koji su obilježili bošnjačku historiju u Bosni i Sandžaku i koji se sa posebne sjećanjem spominju jesu Mehmed Šemsikadić i rahmetli muftija Muamer ef. Zukorlić. Divno je bilo čuti kako su ljudi reagovali, posebno oni koji su iz Pljevalja, ali i svi Sandžaklije koji su vani, u dijaspori. Ja ovim putem pozivam sve vakife koji nisu do sada uzeli učešće i nisu sebi priuštili ovu privilegiju da budu dio vakufa da to i učine.

Ono što je također obilježilo ove dane jeste, nažalost, slučaj u još jednom gradu u Južnom Sandžaku – Akovu, odnosno Bijelom Polju i trgu koji je uzurpiran od Islamske zajednice i muslimana još prije 70-80 godina, još od Drugog svjetskog rata gdje se nalazila Centralna džamija muslimana i IZ-e – Hadži Danuš hanumina džamija u samom centru grada i gdje je bio kompleks koji je podrazumijevao i obuhvatao medresu, han, mezarluk i mnoge druge sadržaje. Ono što smo nedvosmisleno poručivali i ranije, ali i sada koristimo priliku da to ponovimo da je trg u Bijelom Polju vakuf i da svi relevantni faktori trebaju i moraju stati uz pravdu i uz istinu i da se oteto pravo treba vratiti onome kome i pripada. Nema selameta niti spasa ni muslim,anima niti bilo kojim drugim ljudima iako su oni pripadnici neke druge možda religije ili konfesije ako grade svoju budućnost na uzurpaciji tuđega prava i tuđega haka. Još jednom čestitam Bajram svim muslimanima u Sandžaku, dijaspori, kao i cijelom muslimanskom ummetu”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.