Ekspanzija zelene električne energije u Njemačkoj

Gotovo polovina električne energije u Njemačkoj je u prvoj polovini 2022. došla iz obnovljivih izvora. Njemačka vlada dala je novi zamah u izgradnji kapaciteta za korištenje energije vjetra, sunca, vode i biomase.
Flickr
Flickr
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Puno vjetra i sunca uticalo je na značajno povećanje udjela ekološki proizvedene električne energije u prvoj polovini 2022. godine. Od januara do juna obnovljivi izvori energije pokrivali su 49 posto proizvodnje električne energije u Njemačkoj. Do tog rezultata došlo je njemačko Udruženje za energiju i vodoprivredu BDEW i Istraživački institut ZSW iz Stuttgarta. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje od šest posto. Za to je uglavnom zaslužan jak  vjetar i solarni prinosi u proljeće.

Vjetroturbine odnosno vjetroparkovi, raspoređeni na kopnu, imali su udio od 21 posto njemačke proizvodnje električne energije, u usporedbi sa 17 posto u istom razdoblju prethodne godine. Dvanaest posto električne energije proizvedeno je solarnim modulima, dok je godinu dana ranije ta brojka iznosila deset posto. Strukovno udruženje još nije dalo nikakve informacije o tačnom omjeru uglja, gasa i nuklearne energije.

Nijemci su u prvom polugodištu ukupno potrošili manje struje. Potrošnja električne energije pala je za dvije milijarde kilovat sati na, kako se procijenjuje, 281 milijardu. Sunce, vjetar i drugi obnovljivi izvori energije proizveli su 139 milijardi kilovatsati, dok su konvencionalni izvori energije generirali 159 milijardi kilovatsati. Razlika između ukupno proizvedenih 298 milijardi i potrošenih 281 milijardu kilovatsati izvezena je u inostranstvo.

Ekspanzija obnovljivih izvora energije

Šefica BDEW-a  Kerstin Andreae pozvala je na brzu izgradnju obnovljivih izvora energije: “Oni su ključ za zelenu opskrbu električnom energijom i grijanjem, za industriju koja se bazira na vodiku i za klimatski neutralnu automobilsku industriju.” Postoji hitna potreba za djelovanjem, posebno u slučaju energije vjetra na njemačkom kopnu. Izgradnja vjetroelektrana je posljednjih godina bila u zastoju. Predstavnici industrije kažu da su razlozi za to predugi procesi planiranja i odobravanja gradnje vjetroturbina i vjetroparkova. A hidroelektrane daju samo malu količinu električne energije.

Njemačka vlada želi pokrenuti ofanzivu u proizvodnji zelene energije

Prema medijskim izvještajima, klubovi poslanika vladajućih stranaka u ponedjeljak (4.7.) su u Bundestagu postigli dogovor o masivnoj izgradnji obnovljivih izvora energije. Novinska agencija dpa javlja da se raznim zakonima namjerava stvoriti osnova za dugoročnu i klimatski neutralnu opskrbu električnom energijom.

Posljednje razlike oko stavki u takozvanom uskršnjem paketu ministra privrede Roberta Habecka raščišćene su u parlamentarnom procesu. Paket je prethodno usvojen u kabinetu i o njemu se raspravljalo u Bundestagu, ali liberali (FDP) su pozvali na niz promjena. „Sporazum će sada osigurati da EEG – zelena naknada za struju – koja je 1. jula svedena na nulu, bude trajno ukinuta”, rekao je potpredsjednik parlamentarne skupine FDP-a Lukas Köhler i dodao: “Finansiranje obnovljivih izvora energije putem računa za struju je prošlost.”

Osim toga, odlučeno je da će svaka njemačka pokrajina morati staviti na raspolaganje oko dva posto svojih zemljišnih posjeda za vjetroelektrane. Köhler je naglasio da svaka pokrajina može sama odlučiti kako će postići cilj a propisivanje minimalne udaljenosti vjetroturbina od  stambenih zgrada i dalje ostaje na snazi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.