Život nakon smrti Muftije

“Bila bi mi velika satisfakcija da njegova politika bude univerzalna.  Hajde da se zalažemo za korist svih nas.”
Ilustracija: Kristina Pedos
Ilustracija: Kristina Pedos
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić sin muftije Muamera Zukorlića, bio je gost jutarnjeg programa na Happy televiziji.

Srbija je osjetila veliku prazninu gubitkom muftije koji je predstavljao most pomirenja i razumijevanja dva naroda. Isticao je sve ono što spaja srpski i bošnjački narod, a ne ono što nas razdvaja.

“Muftija je radio velike stvari i osjetila se velika praznina zbog Božje volje da on ode sa ovog sveta. Nama je ostala  velika odgovornost. Muftija je uklesao u stranku  ideju pravde i pomirenje i mi se zalažemo za to, prije svega unutar naših korpusa, a onda u Srbiji i na Balkanu i to je velika tekovina i amanet. To je obaveza svih nas koji mislimo dobro našoj zemlji i budućnosti naroda na Balkanu. Mi u stranci nismo imali previranja kako su mediji pisali. Mi smo stabilni i jaki i razvijamo projekte i planove. Imamo tendenciju da pričamo o rezultatima. Mi radimo korisne i konkretne stvari”, rekao je Usame.

Višedecenijske antagonizme muftija je uspeo da pomiri svojim autoritetom.

“Sjećam se kakav je bio ambijent u Beogradu prije samo deset godina. Antagonizmi su bili jaki. Šta može jedna retorika sa skupštinske govornice da promijeni u celoj državi, to je on pokazao. Želim da nastavimo taj primer. Potreban nam je ozdravljen odnos Bošnjaka i Srba. Iz poštovanja prema muftiji prilazili su mi Srbi i govorili da će glasati za nas”, kazao je Zukorlić.

Usame Zukorlić je rekao da je i ranije bio svjestan koliko je srpski narod volio i poštovao njegovog oca.

“Više puta sam govorio kakve sam poruke  podrške dobijao od srpskog naroda.  Nisam znao koliko ga vole. Poštovanje prema njemu su iskazali i mladi koji su snimili pjesmu o muftiji.

Ranije se kreirala slika u regionu da je nemoguće imati kompromis sa Bošnjacima. Međutim, došli su neki novi ljudi. Za vrijeme mandata ove vlasti neki objekti su vraćeni Islamskoj zajednici. Mi smo tek sa ovom vlašću, sa Aleksandrom Vučićem  ostvarili neke dogovore koji su realizovani na terenu.”

Muftija je bio faktor stabilnosti

“Glavni projekat je izdgradnja auto-puta kod Novog Pazara. Zasluga muftijina je i njegova borba da auto-put prođe sredinom Sandžaka. Taj auto-put je jedna velika perspektiva za oporavak najsiromašnijeg kraja na Balkanu, a ima veliki potencijal”, kazao je Zukorlić.

“Bila bi mi velika satisfakcija da njegova politika bude univerzalna.  Hajde da se zalažemo za korist svih nas.”

Osjeća se velika praznina u regiji

“Naš narod se ne snalazi lako bez njega. Dešavaju se i neke korjenite promjene u Sandžaku. Navikavamo se na jedan drugačiji život, naravno  podučen od strane Muftije. Muftija je promijenio pogled na Pazarce i na ljude iz Sandžaka. Zbog njegovog primjera porastao je ugled našeg naroda i mi beremo te plodove. Politika se transformisala u pozitivnom smislu. Lideri su shvatili da nema smisla od političkog blaćenja. Okrenuli su se dobroj retorici. Volio bih da se muftijin program koristi šire jer je on u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji”, istakao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao da se o njegovoj porodici svašta piše po tabloidima.

“Kada osjete neku ranjivost kod članova porodice, tabloidi se na njega obruše kao lešinari. Mi smo sasvim normalna porodica, kao i svaka druga”, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.