Tri pokvarene vrste ljudi

Kur'an spominje ovo opasno ”trojstvo” koje je povezano grijehom, nepravdom i nasiljem.
E09812CB-6E7D-4CDD-AC16-D781BD2F9585
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kur’an nam otkriva nečisti savez između tri pokvarene vrste ljudi.

Prvi je vladar tiranin koji je sebe proglasio božanstvom, koji se osilio na Allahovoj zemlji, porobio ljude i zavladao nad njima, a oličen je u faraonu.

Drugi je politički karijerist i egoista koji koristi svoju inteligenciju i iskustvo u službi vladara tiranina, da bi učvrstio njegovu vlast i pridobio svoj narod da mu se pokori, a oličen je u Hamanu.

Treći je kapitalista ili biznismen koji ima koristi od tiranske vladavine, pa je podržava određenim dijelom svoga kapitala da bi zaradio više novca od znoja i krvi cijelog naroda, a oličen je u Karunu.

Kur’an spominje ovo opasno ”trojstvo” koje je povezano grijehom, nepravdom i nasiljem, i njihovo suprostavljanje Musau, alejhi selam, i odbijanje njegovog poziva u vjeru u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu, sve dok nisu doživjeli poniženje i bolnu kaznu još na dunjaluku.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Mi smo poslali Musaa sa znamenjima Našim i dokazom jasnim faraonu i Hamanu i Karunu, ali su oni rekli: ‘Čarobnjak i lažov!’” (El-Gafir, 23.-24.) Zatim: ”I Karuna i faraona i Hamana; Musa im je jasne dokaze donio, ali su se oni na Zemlji oholo ponijeli i kaznu nisu izbjegli.” (El-Ankebut, 39.)

Čudno je da je Karun bio iz Musaovog, alejhi selam, a ne iz faraonovog naroda, ali je i pored toga tlačio svoj vlastiti narod i pridružio se njihovom neprijatelju faraonu.
I faraon ga je prihvatio, što je jasan dokaz da su materijalni interesi ono što ih je spojilo uprkos njihovim različitim nacionalnostima i porijeklu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.