Tri pokvarene vrste ljudi

Kur'an spominje ovo opasno ”trojstvo” koje je povezano grijehom, nepravdom i nasiljem.
E09812CB-6E7D-4CDD-AC16-D781BD2F9585
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kur’an nam otkriva nečisti savez između tri pokvarene vrste ljudi.

Prvi je vladar tiranin koji je sebe proglasio božanstvom, koji se osilio na Allahovoj zemlji, porobio ljude i zavladao nad njima, a oličen je u faraonu.

Drugi je politički karijerist i egoista koji koristi svoju inteligenciju i iskustvo u službi vladara tiranina, da bi učvrstio njegovu vlast i pridobio svoj narod da mu se pokori, a oličen je u Hamanu.

Treći je kapitalista ili biznismen koji ima koristi od tiranske vladavine, pa je podržava određenim dijelom svoga kapitala da bi zaradio više novca od znoja i krvi cijelog naroda, a oličen je u Karunu.

Kur’an spominje ovo opasno ”trojstvo” koje je povezano grijehom, nepravdom i nasiljem, i njihovo suprostavljanje Musau, alejhi selam, i odbijanje njegovog poziva u vjeru u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu, sve dok nisu doživjeli poniženje i bolnu kaznu još na dunjaluku.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Mi smo poslali Musaa sa znamenjima Našim i dokazom jasnim faraonu i Hamanu i Karunu, ali su oni rekli: ‘Čarobnjak i lažov!’” (El-Gafir, 23.-24.) Zatim: ”I Karuna i faraona i Hamana; Musa im je jasne dokaze donio, ali su se oni na Zemlji oholo ponijeli i kaznu nisu izbjegli.” (El-Ankebut, 39.)

Čudno je da je Karun bio iz Musaovog, alejhi selam, a ne iz faraonovog naroda, ali je i pored toga tlačio svoj vlastiti narod i pridružio se njihovom neprijatelju faraonu.
I faraon ga je prihvatio, što je jasan dokaz da su materijalni interesi ono što ih je spojilo uprkos njihovim različitim nacionalnostima i porijeklu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.