Skupština PMP

Kada je upravo riječ o mostarskoj raji, prisjetih se i prije neku godinu sljedećeg događaja, u našoj donjoj mahali ova raja je svečano otvarala i spomen sobu svojim borcima i braniteljima.
word-image-100102-1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Sloboda i smjelost živjeti van režima nije jeftina!” – riječi su uvaženog predsjednika PMP (prve mostarske partije ) sa svečane skupštine iz Mostara.

Bećirović U Mostaru Dobio Podršku Prve Mostarske Partije

Jednoglasna podrška poštovanom Denisu Bećiroviću kandidatu za člana Predsjedništva BiH!

Impresivno je bilo, veoma profesionalno organizova svečanost sa scenarijem i sadržajem najvišeg nivoa profesionalnosti.

Naš Saša sa uvodnom pjesmom uz gitaru “Moj Mostar“ kao i uvažena voditeljica programa Maja, dali su svu svoju profesionalnu umjetničku raskoš, te nas na dostojanstven i veoma prijatan ambijent uveli u cio tok sadržajne, veoma uspješne, upravo svečane skupštine, za njihovu 8.godišnjicu postojanja i djelovanja.

Bio sam lično veoma počašćen i ushićen, sa nabojem podosta emocija, kao njihov dugogodišnji “fan i simpatizer”, kojeg redovno pozivaju u ovakvim i drugim prilikama.

Upravo sam se osjećao kao riba u vodi, kao stari veoma obrazovani i iskusni visoki intelektualac, professor i poliglota, nekada veoma aktivni društveno politički aktivista, kao parlamentarac Savezne Skupštine u Beogradu i Republičke u Sarajevu u vremenu druga Tita.

Kao građanin ovoga grada i njegov birani vijećnik u dva saziva vijećnika Gradskoga vijeća i njegov predsjednik u jednom mandatnom period, postao sam izvrsni poznavalac svih društvenih kretanja u gradu i šire, a posebno veoma aktivni živi svjedok sa napisanim preko hiljadu objavljenih kolumni i sadržaja, sa istinom i samo istinom.

Upravo, kako to reče u svome uvodnom obraćanju i naš ugledni i poštovani predsjednik Semir Drljević, da Sloboda nije jeftina, nisam nikada htio da slobodu svoje riječi i ličnog izražavanja podredim bilo kakvim uticajima, bilo pozitivno ili negativno, nisam niti pomišljao da postanem aktivni član ni ove niti drugih stranaka, ali sam ostao njihov vjerni simpatizer.

Istina je, da je partija lokalnoga karaktera, ali je njihov prihvatljivi moto; “Razmišljajmo globalno, ali djelujmo lokalno”.

Kako to reče predsjednik Semir Drljevič- Lovac, ratni komandant za odbranu Mostara i šire regije Hercegovine, čovjek i ljudina, veoma popularan i uticajan među mostarskom rajom, radi svojih principa i stavova: “Od svog osnivanja 2014. godine, do danas naš slogan je ima nas što smijemo, što praktično znači da smijemo živjeti van ovog režima. Ta smjelost jako puno košta, ali nikad i nigdje nećete čuti ni ti pročitati da je sloboda jeftina.” /istakao je Drljević/

Isto tako predsjednik Drljević ističe: “ Prva Mostarska Partija svojim princima ukazuje na to da je jedino ispravno političko djelovanje ono koje ide u korist građana i građanki. Kao i to da za njih partiotizam predstavlja pravnu državu, ljudska prava i demokratiju” što su i osnovni principi djelovanja ove partije.

Partija lokalnog karaktera, izrasla iz raje mostarskih mahala, odakle su ranije godinama u vremenu fašizma izlazili i isticali se i naši “Skojevci” i postajali i narodni heroji.

Raja koja voli svoj grad Mostar i svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te svojim znanjem i umjećima, društveno političkim angažovanjem neposredno kroz ovu partiju, ući će vremenom u cjeloviti system vlasti, prije svega u gradske institucije od Gradskog i kantonalnog vijeća i skupštine, a zatim i u druga prestavnička tijela i parlament Federacije i državnog nivoa.

Kada je upravo riječ o mostarskoj raji, prisjetih se i prije neku godinu sljedećeg događaja, u našoj donjoj mahali ova raja je svečano otvarala i spomen sobu svojim borcima i braniteljima.

Bilo je više i govornika, kao i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, ali mi je ostao u sjećanju izuzetno upečatljiv i pravi govor, naše mostarske legend bivšeg gradonačelnika grada Safeta Oručevića, koji je rekao: “Raja moja draga, ovdje su nas granatirali sa desna, pokazujući na Velež planinu, četnici, a sa lijeve strane sa brda Hum su nas granatirale ustaše, ostali smo i opstali.”

Bravo, dakle uvijek za sve događaje i slučajeve treba nazivati pravim imenom , jer je lažno i sramotno za uništenje Partizanskog spomenika spominjati neke “vandal ili huligane” kada mostarci znaju, da je to nedjelo nacionalističke ustaške mladeži HDZ-a u ovome gradu Mostaru.

Uz izvinjenje mojojh raji mostarskoj sa ove svečanosti, ubaciti i ovo na znanje svima.

Kako je bilo veoma prijatno brojnim delegatima i gostima, u početku saslušati i pjesmu “Moj Mostar” u izvedbi našeg Saše, zatim u uvodnom i svečanom obraćanju već stasalih naših mlađanih snaga, zastupnice u Skupštini HNK Selme Sefić i vijećnice u Gradskom vijeću Mostara Adele Gosto, koje su upravo i govorile o principima principima rada PMP-a, kao i o njihovim prvim utiscima izabranih i veoma angažovanih aktivnih prestavnika ove partije.

Bravo i samo tako naprijed, a kako nam reče u svome obraćanju predsjednik Drljević, da će ih biti još mnogo više mlađanih, te će se i partija podmlađivati, a ovi stariji će im prepustiti i dalji uspješan život, rad i vođenje partije.

Kako je i sama Skupština imala svečarski karakter, ovom prilikom se i nije pričalo mnogo o politici i društvenim zbivanjima i neprijatnim događanjima u samome gradu Mostaru, kao recimo o nedavnom vandalskom činu uništavanja Partizanskog spomenika u gradu, o ulicama gradskim sa nosiocima nacionalističkih imena doglavnika ustaša, o problomemi o policijskom ustrojstvu i novom zakonu i mnogim drugim aktuelnim pitanjima i problemima, što će biti svakako tema svih narednih skupova.

Uz želju i zahtjev predsjednika Drljevića, Skupština je jednoglasno izglasala podršku kandidature za člana predsjedništva Denisa Bećirovića.

Uslijedila je i prijatna zakuska i ćaskanje svih prisutnih učesnika skupštine i restoranu Narodnog pozorišta.

Iskrene čestitke predsjedništvu PMP-a i njenom predsjeniku , slavnom komandantu Lovcu, kao i svim delegatima.

Naprijed u nove naše građanske pobjede!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.