Pametno investiranje u nekretnine

Za one koji imaju strpljenja, bolja varijanta je ulaganje u nekretnine koje se nalaze u zonama u razvoju.
Ilustracija: Beuren studio
Ilustracija: Beuren studio
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Investiranje u nekretnine već dugo ima status jedine gotovo sigurne investicije, budući da je ovo tržište na kojem mogu da se isprate oscilacije, odnosno mogu da se predvide značajne promene ma koliko one bile nagle. Bavljenje nekretninama je iz ovog razloga naročito popularno među onima koji ne žele da čuvaju kapital na tradicionalan način, tačnije ne žele da štede u banci, ali nisu u situaciji da se posvete razvijanju startapa ili su zaključili da im povrat novca u tom slučaju nije dovoljno osguran. Kupovinom nekretnine pojedinci tako stiču konkretnu imovinu čija vrednost ne može biti urušena toliko da je povrat novca onemogućen ukoliko se prate tokovi na tržištu, a u ovom trenutku sve ide u prilog tome da će vrednost takve imovine samo da raste. Ovo čini ideju o otpočinjanju posla sa nakretninama sve dopadljivijom, a u tekstu koji sledi ćemo vam ukazati na nekoliko osnovnih smernica ne biste li se na ovo tržište uspešno uključili i na njemu još uspešnije poslovali.

Kako da započnete posao sa nekretninama

Ukoliko želite da započnete posao sa nekretninama, imajte na umu da je pre preduzimanja konkretnih koraka veoma važno da se informišete iz pouzdanih izvora, a preporučljivo je da na samom početku potražite pomoć stručnjaka. Uključivanje na tržište nekretnina od vas će da zahteva da steknete određena znanja o faktorima koji utiču na vrednost nekretnina, kao i o aktuelnostima na tržištu, imajući takođe u vidu sve tačke koje vas se u domenu prava i zakona kao investitora, vlasnika ili prodavca nekretnine, odnosno stanodavca tiču. Pre ulaska u posao sa nekretninama, načinite svoj poslovni plan, u okviru kojeg ćete isplanirati finansije, pri čemu ćete da uzmete u obzir svoje mogućnosti i da odredite svoje ciljeve.

Planiranje poslovanja i marketinška strategija

Nadovezujući se na prethodno rečeno, vrlo je važno da poslovanje bude detaljno isplanirano ne bismo li ulaganje načinili zaista pametnim. U ovom smislu pametno poslovanje podrazumeva razvijanje biznisa koji je utemeljen na racionalno promišljenim finansijama, a vođen prilagođenom marketinškom strategijom. Vaša marketinška strategija bi trebalo da se zasniva na onome po čemu planirate da budete jedinstveni na tržištu. U osnovi, nakon što ustanovite na koju kartu ćete igrati u poslovanju i na osnovu čega ćete da se istaknete u odnosu na konkurenciju, trebalo bi da implementirate datu ideju u adekvatno isplaniranu marketinšku kampanju. Kada govorimo o tržištu nekretnina, ne biste li prepoznali prednost na kojoj ćete bazirati svoju marketinšku kampanju, morate da znate koje su najtraženije odlike proizvoda koji nudite, dakle nekretnina.

Faktori koji utiču na vrednost nekretnina

Lokacija je prednost koja igra najveću ulogu u određivanju vrednosti stambenih nekretnina, što je mahom smer u kojem se većina investitora pre svega kreće. U Srbiji su prema tome najtraženije ponude kao što je prodaja stanova u Beogradu i Novom Sadu. Usled određenih društvenih dešavanja, prioriteti se u kontekstu lokacije mogu izmeniti i ovo je nešto što bi svako ko se bavi nekretninama trebalo da isprati. Tako se nakon globalne pandemije virusa COVID-19 fokus podelio na gradove i vikend naselja, koja su dobila na popularnosti između ostalog zbog iskustva izolacije i dodatnog razvoja domaćeg turizma zbog zabrane putovanja van granica. Ovo je, prema tome, uticalo na to da vrednost vikendica naglo skoči i omogućilo različite vidove značajne zarade vlasnicima ovakvih nepokretnosti. Kvadratura igra značajnu ulogu u određivanju vrednosti nekretnine, a naročito kada su poslovni prostori u pitanju, te je za one koji su se opredelili za ovakva ulaganja važno da imaju na umu svoju ciljnu grupu i određuju cenu spram aktuelnosti. Faktori koji dodatno obrazuju cenu jesu saobraćajne veze, sobnost, fizičko stanje i spratnost, te će svaki investitor ili vlasnik imati na umu i ove karakteristike nekretnine uz pomenute aktuelnosti na tržištu.

Opredelite se za način ostvarivanja prihoda

Prilikom rada sa nekretninama je moguće ostvariti prihod na dva načina: na osnovu porasta vrednosti ili kroz rentu. Ukoliko planirate da preprodajete nekretninu, vrlo verovatno ćete se opredeliti za renoviranje. Ovo je veoma interesantna ideja za one koji imaju više prostora za ulaganje, te će tako rešavanjem određenih problema u vezi sa fizičkim stanjem kupljene nepokretnosti povećati njenu vrednost i prodaju učiniti veoma isplativim narednim korakom. Za one koji imaju strpljenja, bolja varijanta je ulaganje u nekretnine koje se nalaze u zonama u razvoju. Na ovaj način će vrednost nekretnine kroz vreme da poraste, budući da će biti na atraktivnijoj lokaciji. Ukoliko planirate da se na tržište nekretnina uključite kao stanodavac, dakle da izdajete stambeni prostor, dobit je sama po sebi manja, ali predstavlja stabilan prihod i kroz vreme se samo ulaganje u kupovinu isplati, dok je u slučaju izdavanja poslovnih prostora mesečna zarada po pravilu viša (iako je i samo ulaganje neretko veće). Zarada od izdavanja stambenih nekretnina je najviša u slučaju atraktivnih lokacija, kao što su lokacije u centru ili u blizini centra gradova, a zatim i lokacije u blizini fakulteta.

Ulaganje u nekretnine je izuzetno popularna investicija i čini se da će popularnost ovakvih poslovnih poduhvata rasti u budućnosti još više. Najveća vrednost koju ovo tržište ima da ponudi je sigurnost, što je nešto ka čemu svi prirodno težimo, a naročito u ovim vremenima. Ukoliko želite da se uključite na ovo tržište i ostvarite dobit koja će unaprediti vaš životni standard i značiti profesionalni napredak, nemojte postupati ishitreno, načinite detaljan plan i imajte na umu kako svoje finansijske mogućnosti, tako i potencijal svake nekretnine u koju želite da uložite.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.